Wereld COPD-dag 18 november

Array

COPD staat voor Chronic Obstructive Lung Disease. COPD is een chronische ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. Mensen met COPD hebben vaak moeite met ademhalen en last van hoesten, omdat de longen beschadigd zijn. Ook kunnen ze tekort aan zuurstof hebben. Normale dingen zoals traplopen of fietsen, zijn dan lastig. Vaak is roken de oorzaak, maar ook werken met chemische stoffen, luchtvervuiling of erfelijke factoren kunnen COPD veroorzaken.

Chronische bronchitis of longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis 
    Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem 
    Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

De derde woensdag in november maakt de Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) een vuist tegen deze ziekte. Het thema van dit jaar is ‘Breathless, not helpless”, waarmee wordt bedoeld dat ondanks deze ziekte, een patiënt nog steeds een normaal leven kan leiden.

Naar schatting 300.000 mensen in Nederland hebben COPD, zonder dat ze het zelf weten. Met een longfunctietest kan worden onderzocht of dat zo is. Het is een blaastest en wordt door artsen spirometrie genoemd. Niet roken is de belangrijkste behandeling van COPD. Door elke dag te bewegen of te sporten, gezond te eten en te zorgen voor voldoende frisse lucht, blijven longen gezonder en ontwikkelt COPD zich minder ernstig.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen