Preferente middelen die niet medisch verantwoord zijn moeten goedkoper

Array

Om kosten te besparen vergoeden zorgverzekeraars nu voornamelijk preferente middelen. Deze medicijnen bevatten dezelfde werkzame stof, maar dan een stuk goedkoper. Dure geneesmiddelen zijn vaak niet te vervangen door preferentie middelen, omdat dit niet medisch verantwoord is volgens de arts of apotheker. Op grond van artikel 2.8 van het Besluit Zorgverzekering moet de zorgverzekeraar het geneesmiddel dan vergoeden.

Onderhandelingen
In april 2015 is er besloten om te gaan onderhandelen met farmaceutische bedrijven. Minister Schippers en De Block gaan samenwerken om de prijzen van dure geneesmiddelen te verlagen. Al eerder zijn het de twee bewindslieden afzonderlijk van elkaar gelukt om de prijzen te reduceren.

Deze samenwerking moet er ook voor zorgen dat de andere lidstaten zich aan zullen sluiten na een succesvolle onderhandeling.

Preferentiebeleid
Voor zorgverzekeraars is het preferentiebeleid een goede uitkomst om kosten te besparen. Ze zijn minder geld kwijt aan medicatie, de premies stijgen om die reden minder voorspoedig en voor de klant vallen de kosten van het eigen risico hierdoor ook lager. Wanneer er op het recept vermeldt staat dat het gaan om medische noodzaak, dan wordt er geacht van de zorgverzekeraar deze medicatie te vergoeden. Dit kan uiteraard nog nagetrokken worden door aanvullende informatie op te vragen.

Besparing zorgkosten
Zorgverzekeraars zijn bij de uitkomst van deze onderhandelingen dus ook belanghebbenden. Door het preferentiebeleid hebben zij vanaf het jaar 2008 al EUR 750-900 miljoen bespaard in vijf jaar tijd.

Met lagere prijzen van dure geneesmiddelen kan er nog meer bespaard worden op de kosten in de zorgsector meld mw. Hilmond van www.vergelijken-zorgverzekering.net.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen