‘Gewonnen tijd’ draagt bij aan landelijke dialoog

Array

IJsselland deelt ervaringen met palliatieve zorg in verhalenboek
Doorbehandelen of niet? Het is één van de vragen uit het net verschenen verhalenboek ‘Gewonnen tijd’ van het IJsselland Ziekenhuis. Met welke zorg ondersteun je de patiënt in het laatste levensjaar het best? Aan het woord komen patiënten, nabestaanden en zorgverleners uit het ziekenhuis, de thuiszorg en huisartsen. Het eerste exemplaar is op 15 oktober officieel uitgereikt.

Met het boek wil het IJsselland Ziekenhuis haar ervaringen met palliatieve zorg landelijk delen. Als eerste in Nederland bracht het ziekenhuis samen met huisartsen en thuiszorg alle afspraken over de palliatieve zorg aan kankerpatiënten bij elkaar. Hieruit ontstond het ‘Transmurale Zorgpad Palliatieve zorg’, met veel aandacht voor het tijdig starten van het gesprek met de patiënt over het levenseinde.

Guus Schrijversprijs voor beste ‘zorgpad’
Deze aanpak won in 2014 de Guus Schrijversprijs voor het beste zorgpad van het jaar. Sindsdien krijgt de werkwijze veel belangstelling van andere zorgverleners uit het land. Dat was de aanleiding voor het verhalenboek. Schrijfster Lausanne Mies heeft met behulp van ‘storytelling’ de verhalen verzameld. Die gaan niet alleen in op werkwijzen en protocollen, maar juist ook op ieders ervaringen en de afwegingen van zorgverleners. Daarmee wil het IJsselland Ziekenhuis bijdragen aan de actuele landelijke dialoog over wat goede zorg is in de laatste levensfase. ‘Gewonnen tijd’ is verkrijgbaar via digitale boekhandels.

Verpleegkundig specialist Liesbeth Struik van het IJsselland Ziekenhuis (midden) overhandigt het eerste exemplaar van ‘Gewonnen tijd’ aan nabestaande Anne Sallaerts (rechts). Links schrijver Lausanne Mies

Verpleegkundig specialist Liesbeth Struik van het IJsselland Ziekenhuis (midden) overhandigt het eerste exemplaar van ‘Gewonnen tijd’ aan nabestaande Anne Sallaerts (rechts). Links schrijver Lausanne Mies

Guus Schrijvers, onderzoeker van zorgpaden, oud-hoogleraar Public Health bij het UMC Utrecht en gezondheidseconoom, zegt over het boek: “Een aangrijpend boek. Ik las het af en toe met tranen in de ogen. Iedereen die met een naderend levenseinde te maken heeft, kan zijn eigen lessen trekken uit het boek. Gewonnen tijd leest als een pageturner.” Ook Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie van de Universiteit van Amsterdam, gaf een positieve recensie.

Het voorwoord is geschreven door Clémence Ross, directeur-bestuurder van Agora, het landelijk ondersteuningspunt palliatieve zorg.

Uitreiking van het eerste boek
Ik ben trots op wat het boek teweegbrengt en ik ben alle geïnterviewden dankbaar dat zij hun verhaal met Lausanne wilden delen,” zei bestuurder Joke Boonstra van het IJsselland Ziekenhuis tijdens de officiële uitreiking op 15 oktober. Het boek werd in ontvangst genomen door Anne Sallaerts, dochter van Carel Sallaerts die als patiënt zijn verhaal deelde. Hij zegt in ‘Gewonnen tijd’ onder meer: “Ik beleef dingen veel bewuster, omdat ik zo expliciet word geconfronteerd met de eindigheid”.

Ijsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen