Bedden duurzaam gereinigd door robots

Array

Patiëntveilig
Het Erasmus MC heeft samen met IMS Innovations een reinigingssysteem ontworpen en geproduceerd dat een significant schoner bed en matras oplevert: 95 tot 99% van de micro-organismen wordt tijdens de wasbeurt verwijderd. In het licht van de opkomst van multiresistente ziekenhuisbacteriën betekent dat een grote stap vooruit voor de patiëntveiligheid. Het is het eerste beddenreinigingssysteem in de wereld dat volledig met robotica werkt.

Zes minuten
De beddenwasstraat reinigt, met behulp van precisierobots, alle onderdelen van het bed en de matras met heet water onder hoge druk. Het volledige reinigings- en droogproces van een bed kan binnen zes minuten worden doorlopen en is volledig te reproduceren en valideren.

Award
De ontwerpers van het systeem hebben rekening gehouden met milieu en duurzaamheid. Er wordt een minimale hoeveelheid energie, water en perslucht gebruikt. Chemicaliën of zeep in het waswatersysteem zijn niet nodig. De beddenwasstraat kan jaarlijks 50.000 bedden reinigen. Voor de vooruitstrevende aanbesteding van de beddenwasstraat heeft het Erasmus MC in 2014 de Procurement of Innovations Award gewonnen.

Verfijnd
Andere zorginstellingen in Nederland hebben inmiddels belangstelling getoond voor de beddenwasstraat. De machine die in het Erasmus MC staat, is de allereerste versie. Gaandeweg zal de techniek in de wasstraat dus nog verder worden verfijnd. Op termijn kan de wasstraat ook worden gebruikt voor onder andere schoonmaak van rolstoelen en infuuspalen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen