Wel of geen melatonine tijdens de zwangerschap?

Array

Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Vaak kunnen slaap– en leefstijladviezen al voor verbetering zorgen. Er is helaas geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap.

Melatonine is een lichaamseigen hormoon met een belangrijke functie tijdens de zwangerschap. Uit dierstudies is duidelijk geworden dat melatonine over de placenta gaat en dus bij de foetus terecht kan komen. Er zijn geen studies beschikbaar naar het effect van gebruik van extra melatonine tijdens de zwangerschap bij mensen. Gezien de werking van melatonine kan een effect op het centraal zenuwstelsel en de biologische klok van het kind niet worden uitgesloten. Gebruik van melatonine tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden.

Als alternatief kan kortdurend gebruik van valeriaan worden overwogen. Bij incidenteel, kortdurend gebruik van valeriaan zijn er tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Kortdurend gebruik van puur valeriaan (zonder toevoegingen) heeft daarom de voorkeur.

Bron: LAREB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen