Santeon reikt voor de tweede keer Santeon Verpleegkunde Prijs uit

Vrijdag 13 november is voor de tweede keer de Santeon Verpleegkunde Prijs uitgereikt. In ieder Santeon ziekenhuis wordt jaarlijks een prijs uitgereikt voor het beste Verpleegkundige Evicence Based Practice (EBP) onderzoek. Deze winnaars zijn de genomineerden voor de Santeon Verpleegkunde Prijs. De prijs dient als stimulans van het verpleegkundig onderzoek.

Hiermee wordt een verbinding gelegd tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in de ziekenhuispraktijk. Ineke van de Pol, IC-verpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar onderzoek Effect van nachtelijke geluidsreductie op de Intensive Care.

Geluidsreductie verlaagt de kans op een delier
Uit literatuurstudie die zij heeft gedaan, bleek dat de laatste 40 jaar een forse toename van geluid op de Intensive Care (IC) is geweest. Deze toename wordt veroorzaakt door apparatuur en personeel. De World Health Organisation heeft gesteld dat geluid hoger dan 35 tot 40 dB een verstoord slaappatroon kan veroorzaken. Daarnaast kan geluid een uitlokkende factor zijn voor het ontstaan van een delier, een psychische aandoening die vooral bij oudere patie?nten voorkomt en veel schade kan toebrengen.

Op basis van de literatuurstudie heeft Ineke van de Pol het nachtprotocol aangepast en daar waar mogelijk het aantal decibels teruggebracht. Om het effect van het aangepaste protocol te onderzoeken, is het nieuwe protocol naast het huidige protocol toegepast bij twee groepen patie?nten. Het nieuwe protocol liet een duidelijk resultaat zien: de kans op een delier wordt verlaagd door nachtelijke geluidsreductie. Daarnaast bleek ook dat het gebruik van slaapmedicatie wordt verminderd tijdens de periode van nachtelijke geluidsreductie.

Ook dit jaar nam Prof. dr. Marieke Schuurmans, professor in verplegingswetenschap aan het UMC Utrecht weer deel aan het juryteam. Het jurycommentaar over het onderzoek van Ineke was mooi: “Het is een mooie studie met sterke onderzoeksmethoden. Het is een klinisch relevant onderzoek dat prima in andere ziekenhuizen kan worden toegepast.”

vpk prijsLeonique Niessen, directeur Santeon en voorzitter van de jury reikte de prijs uit. Zij benadrukte aan alle aanwezigen het belang om de kennis die is opgedaan met al deze onderzoeken, met elkaar te delen, om zo de kwaliteit van de patie?ntenzorg te verbeteren.

Bron: Santeon