Uitstel van betaling TSN enorme klap voor thuiszorgers en cliënten

Array

Het is een enorme klap voor de zorg in Nederland, dat TSN Thuiszorg vandaag uitstel van betaling heeft aangevraagd. Dat stelt FNV in een reactie op de aankondiging van TSN, één van de grootste thuiszorgorganisaties van Nederland.
FNV-bestuurder Gijs van Dijk: ‘Er moet nu heel snel duidelijkheid komen voor de 12.000 thuiszorgers en de 40.000 cliënten van TSN. Hun werk en dagelijkse zorg moet gewoon doorgaan, dat is prioriteit nummer één. Wij zullen er alles aan doen om deze zorg en werkgelegenheid te redden.’

Naar aanleiding van de volkspetitie en de demonstratie Red de Zorg is de FNV in gesprek met het kabinet om tot ‘goede zorg thuis’ te komen. Het bericht van TSN onderstreept de urgentie om op zeer korte termijn met maatregelen te komen. De FNV stelt al langer, onder meer via de Volkspetitie Red de Zorg met meer dan 800.000 ondertekenaars, dat de bezuinigingen op de thuiszorg te omvangrijk zijn en te snel gaan. Van Dijk: ‘Ingrijpen is noodzakelijk. Daarnaast leiden deze bezuinigingen tot een ‘race naar beneden’ in de arbeidsvoorwaarden.

Dit is onacceptabel en moet worden gestopt.’ TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, raakte onder meer in de problemen door de enorme bezuinigingen op de thuiszorg. Het kabinet schrapte zo’n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af. Van Dijk: ‘Het moet gaan om welke zorg kwetsbare mensen nodig hebben en welke prijs daarbij hoort, niet de laagste prijs. De bezuinigingen op de thuiszorg staan haaks op de wens van het kabinet dat ouderen en zieken langer thuis kunnen blijven wonen.’

De FNV wil dat de medewerkers en cliënten van TSN nu snel duidelijkheid wordt geboden. ‘De ondersteuning thuis is van enorm belang. Veel mensen zijn dagelijks afhankelijk van deze zorg. Er moet nu heel snel perspectief komen op goede zorg voor alle cliënten en werknemers van TSN’, zegt Van Dijk.

Onlangs sleepte FNV Zorg & Welzijn TSN voor de rechter vanwege de omstreden loonsverlaging (30 procent) die het bedrijf voor de thuiszorgers in petto had. De rechter oordeelde dat dit niet mag – ook al staat het bedrijf er slecht voor. De rechter onderstreepte dat TSN zijn medewerkers met deze loonsverlaging overal voor op wil laten draaien en dat het bedrijf geen enkele andere maatregel had genomen om de bezuinigingen op te vangen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen