Nintedanib op de markt voor IPF patiënten

0
842

Voor alle mensen met de ernstige en dodelijke longziekte Idiopathische Pulmonale Fibrose (IPF)  komt een nieuw middel op de markt. Het middel Ofev ®, ook bekend als nintedanib, is beschikbaar voor alle IPF patiënten en wordt vergoed uit de zorgverzekering.

In het voorjaar van 2014 kwam pirfenidon al beschikbaar als fibrose-remmer bij mensen met milde tot matige IPF. Dit betekent dat er nu twee middelen zijn die de achteruitgang bij IPF patiënten remmen.

Maatwerk
Dr. Marlies Wijsenbeek, longarts in het Erasmus MC Rotterdam: ‘Het is enorm hoopgevend dat voor een zeldzame dodelijke ziekte als IPF er nu een tweede middel beschikbaar is om de ziekte af te remmen. Beide fibroseremmers lijken even effectief, maar we weten dat behandeling maatwerk is en dat sommige mensen het ene middel en andere mensen het andere middel beter verdragen of prettiger vinden. Het is goed dat er nu keus is.’

Onderzoek
Of sommige mensen meer baat hebben van het ene of het andere middel zal toekomstig onderzoek wellicht gaan uitwijzen. Ook start binnenkort onderzoek naar het gebruik van beide middelen samen. En naar verwachting gaat er ook onderzoek lopen naar de werking van beide middelen bij andere vormen van (long)fibrose.

Expertisecentra
Er zijn in Nederland enkele expertisecentra voor IPF. Zij mogen het nieuwe middel nu voorschrijven. De expertisecentra zijn het Sint Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein), Erasmus MC (Rotterdam) en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Amsterdam). Zij werken nauw samen met een aantal satellietziekenhuizen in onder meer Groningen, Arnhem en Nijmegen. Kijk hier voor een volledig overzicht van de behandelcentra.

Steun onderzoek naar longherstel
Het Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten. Want gezonde longen zijn van levensbelang.

Longfonds