Mythes over simulanten

Array

Mythes over simulanten: De januskop ontmaskerd
Een simulant is iemand die klachten veinst ofwel schromelijk overdrijft. Over simulanten doen allerlei mythes de ronde. Zo wordt er vaak beweerd dat ze in werkelijkheid zeldzaam zijn, dat ze hun toneelspel nooit lang volhouden, dat ze ziek zijn of dat dokters lief voor ze zouden moeten zijn. Harald Merckelbach (Universiteit Maastricht) neemt deze en andere mythes kritisch onder de loep in het nieuwe nummer van De Psycholoog, het vaktijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). ‘Hulpverleners hebben het beste met hun patiënten voor en willen daarom graag de regie over hun klachten voeren,’ schrijft hij. ‘Simulanten passen niet in dat ideaal. Want de simulant wil juist de regie voeren over de arts of psycholoog.’

Kapitaal voor kennis
Er gaat veel subsidiegeld om in de wetenschap. Hoeveel eigenlijk? Hoe wordt dat geld verdeeld? En wat vinden we ervan? Een aantal wetenschappers komt in De Psycholoog aan het woord over het verkrijgen van subsidies. Het kost heel veel tijd, stellen ze. Soms krijg je twintig keer nee om eindelijk een ja te krijgen. Er vallen veel goede onderzoekers buiten de boot. Maar er is geen beter alternatief, aldus de onderzoekers.

Weg met de schoolmeesterij!
Voor Wim Hofstee staat purisme voor een houding schoolmeesterij en perfectionisme waarmee men anderen tot de orde roept. In een essay breekt hij een lans voor ‘impurisme’ als term voor de tegengestelde mentaliteit die plezier beleeft aan andermans barbarismen, stijlbreuken, inconsequenties en ongerechtigheden. ‘Professionaliteit is leven met het immer knagend besef dat menswetenschappen vroeg of laat uitmonden in paradoxen en halve waarheden.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen