Minister Schippers opent cyclotronfaciliteit Radboudumc

Array

Deeltjesversneller biedt nieuwe onderzoeks- en behandelmogelijkheden
Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft woensdag 9 december de nieuwe cyclotronfaciliteit van het Radboudumc geopend. Met deze deeltjesversneller kunnen kortlevende radioactieve stoffen (radiofarmaca) worden gemaakt. Hiermee kunnen stofwisselingsprocessen en afwijkingen in bijvoorbeeld botten, organen en het zenuwstelsel bij patiënten gedetailleerd zichtbaar worden middels een PET-scan. Dit stelt onderzoekers en behandelaars in staat om patiënten gerichter te behandelen.

Radiofarmaca verliezen door het afgeven van radioactieve straling hun werking. De mate waarin dit gebeurt, wordt uitgedrukt in halfwaardetijd. Hoe korter de halfwaardetijd, hoe sneller je de stoffen moet toepassen bij de patiënt. Tot nu toe gebruikte het Radboudumc radiofarmaca van andere leveranciers en was het gebruik van radiofarmaca met een korte halfwaardetijd niet mogelijk. Met de komst van de cyclotron kan het Radboudumc zelf stoffen produceren die razendsnel, vaak binnen enkele minuten, aan de patiënt moeten worden toegediend. Zo kunnen weefsels, organen en processen beter in beeld worden gebracht. Door toepassing van de juiste diagnostiek, kan de arts een betere keuze maken tussen de verschillende behandelmethoden.

Nieuwe behandelmogelijkheden
De nieuwe werkwijze zal bijdragen aan een betere diagnose en behandeling van onder meer kanker, hartaandoeningen, stofwisselingsziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Ook kan eerder en beter worden vastgesteld in welk stadium het ziekteproces zich bevindt. Op deze manier levert het Radboudumc een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het concept ‘personalized healthcare’, een behandeling op maat voor de patiënt. Zo wordt de ondoelmatige inzet van middelen voorkomen, blijven de patiënten belastende ingrepen bespaard en verbetert uiteindelijk het resultaat van de behandeling. Met oplossingen op het gebied van medische technologie en strategische samenwerkingsverbanden, zoals met het Radboudumc, draagt Siemens Healthcare bij aan de realisatie van het ‘personalized healthcare’ concept.

Impuls wetenschappelijk onderzoek
De cyclotronfaciliteit is een van de ontbrekende schakels om het translationele onderzoek (van laboratorium naar patiënt) verder te versterken. De cyclotron maakt het mogelijk niet enkel kennis te vergaren, maar deze ook toe te passen. Uiteindelijk gaat het er om dat de patiënt kan profiteren van deze inspanningen. De cyclotron is ondergebracht in Radboud translational medicine (RTM), een dochteronderneming van het Radboudumc. Frans Pieters, directeur RTM: “Op deze manier kan het Radboudumc zich nog beter profileren als partner in het wetenschappelijk onderzoek dat we samen met startups in de HealthValley en de farmaceutische industrie willen doen. Ook is deze investering van belang voor de werkgelegenheid, de bedrijvigheid en het innovatieve karakter in de regio”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen