‘Live surgery’ voorste-kruisbandreconstructie in Meander Medisch Centrum

Fysiotherapeuten uit de regio konden vorige week een live operatie bijwonen in Meander Medisch Centrum. Terwijl de ene orthopedisch chirurg op de operatieafdeling aan het werk was, gaf de andere orthopedisch chirurg in het Auditorium tekst en uitleg bij de live beelden. Circa vijftig fysiotherapeuten woonden deze ‘live surgery’ bij.

De negen orthopedisch chirurgen van Meander doen méér dan het behandelen van mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Zij richten zich ook op kennisoverdracht aan andere zorgverleners. “Het idee voor de live operatie leefde al bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis, waarin ook een modern auditorium zou komen. De live verbinding met de OK maakt deze bijeenkomst mogelijk”, aldus orthopedisch chirurg Rob Nordkamp. Als eerste werd ervoor gekozen om een reconstructie van de voorste kruisband in beeld te brengen. “Deze nieuwste ‘all inside techniek’ is technisch interessant om te laten zien aan fysiotherapeuten, goed demonstreerbaar en bovenal een operatie waar orthopeden en fysiotherapeuten nauw met elkaar samenwerken.”

De ‘live surgery’ was prima te volgen op het grote scherm in het auditorium. Orthopedisch chirurgen Robert Gaasbeek en Bas Ongkiehong stonden te opereren in de OK. Tegelijkertijd voorzagen hun collega’s Rob Nordkamp en Joost Hagedoorn de verrichtingen van een toelichting. De aanwezige fysiotherapeuten konden intussen al hun vragen stellen. “Voorheen keek een fysiotherapeut wel eens mee bij een voorste-kruisbandreconstructie, maar dat was incidenteel. Dankzij live surgery is het veel makkelijker om een grote groep op een kwalitatief hoogwaardige manier bijscholing te bieden”, aldus Nordkamp.

Na de aanschouwelijke sessie was er een presentatie door fysiotherapeut Patrick Elenbaas van Meander Medisch Centrum. Hij ging in op de fysiotherapie na een voorste kruisband reconstructie. Tot slot was er een discussieronde, met als doel te leren van elkaars specifieke deskundigheid bij voorste-kruisbandreconstructies.

Foto-bijschrift: Geslaagde ‘live surgery’ orthopedie in Meander Medisch Centrum.
Fotograaf: Frank Noordanus/Meander Medisch Centrum

Bron: Meander Medisch Centrum