Propranolol drank volledig vergoed

Array

Hemangiol®, een propranolol drank, volledig vergoed voor de behandeling van prolifererend infantiel hemangioom bij zuigelingen

Pierre Fabre Benelux NV heeft recent volledige vergoeding verkregen voor Hemangiol® (propranolol), een orale suspensie, specifiek ontwikkeld voor de behandeling van infantiel hemangioom bij zuigelingen. Hemangiol heeft in 2014 als tweede geneesmiddel de zogenaamde Paediatric-Use Marketing Authorisation (PUMA) verkregen. Een speciaal certificaat van de Europese Registratie Autoriteit (EMA), verkregen voor het overleggen van onderzoeksgegevens over trials bij kinderen.

Hemangiol is geregisterd voor de behandeling van zuigelingen met prolifererend infantiel hemangioom, waarvoor systemische therapie vereist is:

  • levens- of functiebedreigend hemangioom,
  • geu?lcereerd hemangioom met pijn en/of gebrek aan respons op eenvoudigemaatregelen voor wondverzorging,
  • hemangioom met een risico op blijvende littekens of ontsiering.1)

Over infantiele hemangiomen
Haemangiomen zijn de meest voorkomende pediatrische tumoren. Een hemangioom is een benigne proliferatie van endotheliale cellen, gekarakteriseerd door een initie?le snelle proliferatiefase, gevolgd door langzame involutie, vaak leidend tot volledige regressie. De pathogenese is nog niet volledig duidelijk. Ze worden vaak geschaard onder de vasculaire malformaties maar moeten daar van onderscheiden worden o.b.v. hun cellulaire verschijnselen en de klinische presentatie (hemangiomen zijn vaak afwezig of nog klein bij geboorte en groeien snel de eerste maanden). Incidentie:1.1 %- 2.6 % van de neonaten. De frequentie is geschat op 10-12 % in het eerste levensjaar. Het komt. vaker bij vrouwen dan mannen (3:1) en het is meer voorkomend bij prematuren, toegenomen prevalentie bij meer prematuur en lichter geboorte gewicht. 2)

Over Hemangiol

Hemangiol is geregisterd voor de behandeling van zuigelingen met prolifererend infantiel hemangioom, waarvoor systemische therapie vereist is, zoals een levens- of functiebedreigend hemangioom, een geu?lcereerd hemangioom met pijn en/of gebrek aan respons op eenvoudige maatregelen voor wondverzorging of een hemangioom met een risico op blijvende littekens of ontsiering.
1 ml. Hemangiol oplossing bevat 4,28 mg propranolol hydrochloride equivalent aan 3,75 mg propranololbase. De behandeling moet worden gestart bij kinderen in de leeftijd van 5 weken tot 5 maanden.
Hemangiol is gecontraindiceerd voor onder andere premature kinderen jonger dan 1 jaar bij wie de gecorrigeerde leeftijd van 5 weken niet bereikt en kinderen jonger dan 1 jaar die borstvoeding krijgen, als de moeder behandeld wordt met geneesmiddelen

In klinische studies werden als meest waargenomen bijwerkingen gemeld bij kinderen die werden behandeld met Hemangiol: moeite met slapen, toegenomen infecties van de luchtwegen, zoals bronchitis en bronchiolitis geassocieerd met hoest en koorts, diarree en braken. De meest ernstige bijwerkingen die werden gemeld waren hypoglykemie en verhoogde luchtweginfecties geassocieerd met ademnood.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen