St Maartenskliniek pleit voor betere financiering zorginnovaties

0
843

Onlangs gaf de Sint Maartenskliniek dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain als eerste in Nederland tijdelijk een exoskelet mee om thuis te kunnen oefenen met lopen. Ruben is zo positief over dit ‘robotpak’, dat hij een crowdfundingsactie is gestart om er zelf één te kunnen aanschaffen. Het exoskelet wordt namelijk momenteel niet vergoed in Nederland. “Uiteraard hopen we dat Ruben slaagt in zijn actie, maar de zorg zou niet afhankelijk moeten zijn van liefdadigheid van mensen. Zeker niet in zo’n welvarend land als Nederland”, zegt Mark Van Houdenhoven, bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. Het gespecialiseerde ziekenhuis uit Nijmegen pleit voor betere financieringsmogelijkheden voor innovaties in de zorg en hoopt dit te realiseren door het starten van een maatschappelijke discussie.

In Nederland is er geen financieringstitel voor het exoskelet. De Sint Maartenskliniek vindt dat vreemd. Protheses en medicijnen zijn bijvoorbeeld opgenomen in het basispakket en innovatie wordt daarbij dus vanuit het basispakket vormgegeven. Waarom kan dat ook niet met zo’n pak? Van Houdenhoven: “Tien jaar lang de gegevens meten van dit pak in een randomized controlled trial om het in het basispakket te kunnen krijgen, vind ik geen optie. Innovatie en het gebruik van het pak gaan hand in hand. Daarom willen wij de discussie starten over de financiering van dit soort innovaties. Innovaties die zorgen voor minder zorgconsumptie en een hogere kwaliteit van leven. Het is daarbij van belang om constant met onderzoek de effecten te monitoren, zoals belangrijk is bij iedere innovatie in de zorg.”

De Sint Maartenskliniek ziet veel mogelijke gezondheidsvoordelen bij gebruik van het exoskelet, zoals het krijgen van sterkere botten, minder rugpijn, minder doorzit- en doorligwonden en een betere blaas-darm-regulatie. Deze gezondheidswinst ligt heel erg voor de hand. Tien jaar wachten op de uitkomsten van een onderzoek is dan ook onzinnig. “Alle spelers kijken naar elkaar bij de financiering van zorginnovaties: gemeenten, UWV, zorgverzekeraars. Daardoor stokt de innovatie, want daar is juist die financiering voor nodig. Als ziekenhuis hebben we niet de mogelijkheden om voor iedere patiënt een dergelijk pak aan te schaffen. We kunnen dus alleen de discussie aanzwengelen”, aldus Van Houdenhoven.

Per jaar komen er in Nederland tussen de 60 à 100 mensen bij die geholpen zouden zijn met een exoskelet. De Sint Maartenskliniek zou willen dat de dokter een dergelijk pak gewoon kan voorschrijven als de patiënt daarvoor in aanmerking komt, wellicht in een experimentele DOT. Van Houdenhoven: “Op lange termijn is dit gewoon een goede investering die we met verder onderzoek kunnen onderbouwen, zoals bij iedere innovatie. Wij steunen Ruben in zijn actie, maar wij zijn vooral op zoek naar een structurele oplossing voor iedereen.”

Vorig artikelTransparante regels voor apothekers opgeleid in het buitenland
Volgend artikelPaul Korte nieuwe voorzitter Nefarma
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.