Uitbreiding meldplicht voor zorgverleners

0
1898

De invoering van de Wkkgz betekent een uitbreiding van de al bestaande meldplicht voor zorgaanbieders. Nieuw is bijvoorbeeld dat zorgaanbieders het verplicht bij de inspectie moeten melden als zij een zorgverlener ontslaan wegens ernstig tekortschieten in de zorgverlening. Ook wordt met de nieuwe wet de ‘meldplicht na seksueel grensoverschrijdend gedrag’ verbreed tot ‘meldplicht van geweld in de zorgrelatie‘.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt ingang van 1 januari 2016 toezicht op de naleving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Zowel de cliënten als de inspectie hebben met de nieuwe wet meer mogelijkheden om de zorgaanbieder te stimuleren tot het leveren van goede zorg.

Wat moet een zorgaanbieder regelen?
Doel van de nieuwe wet is goede zorg en openheid over en leren van eventuele fouten en andere incidenten in de zorg. En een zorgvuldige omgang met klachten over de zorgverlening. Hiervoor moeten zorgaanbieders een aantal dingen regelen.

BRONIGZ
Vorig artikelOok alternatieve hulp & cosmetische zorg onder Wkkgz
Volgend artikelVergewisplicht: Arbeidsverleden nieuwe zorgmedewerker controleren
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.