Brug tussen thuis en ziekenhuis

Array

Allerzorg en Emma Thuis team vormen brug tussen thuis en ziekenhuis voor ongeneeslijk zieke kinderen

De kwaliteit van leven van ongeneeslijk zieke kinderen verbetert aanzienlijk doordat zorg die ze nodig hebben niet alleen in het gespecialiseerde ziekenhuis wordt geleverd, maar ook thuis. Het leidt er toe dat de opname in het ziekenhuis voor veel patiënten wordt bekort.

Omdat de ernstige zieke kinderen langer thuis kunnen zijn, gaan zorgorganisatie Allerzorg en het Emma Thuis team intensief samenwerken. Daardoor ligt er een stevige brug tussen thuis en ziekenhuis voor kinderen in de laatste fase van hun leven.

Brug tussen thuis en het ziekenhuis
Het multidisciplinaire Emma Thuis team is onderdeel van het Emma Kinderziekenhuis in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dit team bestaat uit kinderverpleegkundigen, kinderartsen, kinderoncologen, een kinderpsycholoog, een pedagogisch medewerker, een maatschappelijk werker en een geestelijk verzorger.

Allerzorg, dat vanaf 1 januari 2016 deel uitmaakt van het team, is een landelijke organisatie die specialistische zorg aan huis levert. De kinderverpleegkundigen van Allerzorg staan niet alleen kinderen thuis bij, maar zijn als casemanagers het vaste aanspreekpunt voor ouders, broertjes en zusjes. Met verpleegkundige zorg én het coördineren van alle zorg neemt de kinderverpleegkundige het gezin veel zorgen uit handen.

Bewezen verbetering

De brugfunctie tussen thuis en het ziekenhuis is de afgelopen drie jaar uitvoerig getest. Gesprekken met ouders en zorgverleners en onderzoek naar de effectiviteit wijzen uit dat kinderen in de palliatieve fase langer thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Bovendien geven kinderen en hun families aan zich – gegeven de omstandigheden – beter te voelen bij een aanpak waarin het verblijf tussen thuis en ziekenhuis meer in balans is.

Bron: Allerzorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen