HollandPTC onderzoeksproject ‘PROTONS4vision’ ontvangt subsidie van HTSM topsector

Array

Afgelopen week werd bekend dat het HollandPTC onderzoeksproject ‘PROTONS4vision’ een subsidie is toegekend binnen de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Het project, waaraan de drie HollandPTC partners TU Delft, LUMC en Erasmus MC deelnemen, wordt mede gefinancierd door Technologiestichting STW, het Top consortium voor Kennis & Innovatie (TKI-HTSM) en industrieel partner Varian Medical Systems. Het project beoogt nieuwe beeldvormingstechnieken te ontwikkelen om het gezichtsvermogen te beschermen van patiënten die protonentherapie ondergaan vanwege een oogtumor.

Oogmelanomen
Oogmelanomen zijn de meest voorkomende primaire oogtumoren. Bij de behandeling van een dergelijke tumor met radiotherapie is het de uitdaging om de straling te beperken tot de tumor en het oog verder niet te beschadigen.

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie die precies voor dit doel is ontwikkeld: het kan de bestraling sterk begrenzen en op die manier mogelijk het gezichtsvermogen van de patiënt sparen. Om de precieze protonenbundel op de tumor te richten, zijn echter hoogkwalitatieve beeldvormingstechnieken nodig, die de exacte plek en geometrie van de tumor bepalen voorafgaand en tijdens de bestraling.

PROTONS4vision
In het PROTONS4vision project ontwikkelen ingenieurs en medici samen nieuwe hoge-resolutie MRI technieken waarmee oogtumoren in drie dimensies gelokaliseerd kunnen worden, technieken om de bestraling te plannen met behulp van alleen MRI beelden, en een nieuw systeem om de bewegingen van het oog te volgen. De MRI en het systeem om oogbewegingen te volgen, kunnen uiteindelijk de huidige techniek vervangen waarbij voorafgaand aan de bestraling tantaal clips worden bevestigd op het oppervlak van het oog.

HollandPTC
Zodra het project is voltooid, kunnen succesvolle innovaties meteen geïmplementeerd worden in HollandPTC, het eerste protonentherapiecentrum in Nederland met een speciale oogafdeling. HollandPTC wordt momenteel in Delft gebouwd en opent zijn deuren in 2017 om jaarlijks 600 patiënten te behandelen met specifieke kankerindicaties, waaronder oogmelanomen.

Alle innovaties die voortkomen uit het multidisciplinaire PROTONS4vision project hebben één en hetzelfde doel: de oogtumor maximaal vernietigen en het gezichtsvermogen minimaal beschadigen, om zo de kwaliteit van leven van de patiënt te optimaliseren.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen