Erik van Westreenen, chirurg in Isala

Veilige operaties bij dikke darmkanker

Sinds de start van het bevolkingsonderzoek darmkanker, opereren de chirurgen van Isala Oncologisch centrum vaker patiënten aan darmkanker. Een fijn idee dat landelijke cijfers bewijzen dat operaties aan de dikke darm binnen Isala Oncologisch centrum bijna nooit over hoeven.

De belangrijkste manier om darmkanker te behandelen, is het operatief verwijderen van het stuk darm waar de tumor in zit, legt chirurg Erik van Westreenen uit. ‘Als het stuk darm weg is, maken wij weer een verbinding tussen beide darmuiteinden. Risico na zo’n operatie is een lekkage van die verbinding. Dat noemen wij een naadlekkage. Wij doen er alles aan om dat te voorkomen en dat lukt. Want het percentage lekkages in Isala Oncologisch centrum lag in 2014 ver onder het landelijke gemiddelde.’

Weinig heroperaties
Landelijk is het percentage naadlekkages 5,9 procent. ‘Bij Isala was dat afgelopen jaar slechts 1,5 procent’, zegt Van Westreenen. ‘Wij doen het dus goed in vergelijking met veel andere ziekenhuizen. Ook de jaren ervoor scoorden wij al goed.’ Een naadlekkage is een ernstige complicatie met veel gevolgen voor de patiënt. Vaak moet de operatie dan opnieuw en krijgt de patiënt een stoma. Erik: ‘Wij hoeven dus relatief weinig heroperaties te doen, omdat het percentage naadlekkages zo klein is in ons ziekenhuis.’ Heroperaties vinden overigens ook om andere redenen plaats, bijvoorbeeld voor een nabloeding. Landelijk ligt het percentage heroperaties op 17 procent. Bij Isala is dat 10 procent.

Super specialisatie
Helemaal geen naadlekkages bij darmoperaties of heroperaties is een utopie. ‘Maar wij willen het aantal natuurlijk wel zo laag mogelijk houden’, zegt de chirurg. ‘Hoe het kan dat wij het zo goed doen? Wij denken onder andere door focus en verdere super specialisatie binnen de chirurgie. Het aantal chirurgen wat deze ingrepen doet, is namelijk kleiner geworden en dat leidt tot meer operaties per chirurg. Deze chirurgen zijn dus zeer goed in het doen van darmoperaties. En als het kan, is de operatie een kijkoperatie. Tevens zien wij een forse toename van deze operaties door het bevolkingsonderzoek waardoor we nog vaker deze operatie doen en nog meer expertise kunnen ontwikkelen. Kortom, wij hebben veel ervaring.’

Mee opereren
De nauwe samenwerking met de anesthesisten en verpleegkundigen op de afdeling zien de chirurgen ook als een positieve ontwikkeling. Van Westreenen: ‘Hierdoor kunnen wij de zorg tijdens en na de operatie nog beter maken en dat is ook een belangrijke factor in het terugbrengen van complicaties. En als ik of een collega chirurg verwacht dat het een lastige operatie wordt, dan opereert er altijd een tweede chirurg mee. Bijvoorbeeld bij grote tumoren met ingroei in omliggende organen. Wij kijken altijd hoe wij de zorg voor onze patiënten beter en veiliger kunnen maken.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen