LUMC: Wegrakingen

Array

Minstens een derde van de Nederlanders is het ooit wel eens overkomen: zonder aanleiding van buitenaf kort het bewustzijn verliezen. Flauwvallen of syncope noemen we dat vaak. Meestal is het vrij onschuldig, maar soms is de oorzaak complexer en alleen met de juiste ervaring te achterhalen. In het LUMC hebben we die ervaring opgebouwd voor alle vormen van ‘wegrakingen’. Dankzij brede en jarenlange specialisatie kunnen we u snel antwoorden geven en verder helpen met een behandeling op maat.

Waarom u bij ons in goede handen bent
Ervaren neurologen
Door ruim de tijd te nemen om naar uw verhaal te luisteren kan de neuroloog vaak al heel veel zeggen over de oorzaak van uw wegrakingenDe meest voorkomende oorzaak van een wegraking is syncope. Doordat er onvoldoende bloed naar de hersenen stroomt, ontstaat datgene dat we vooral kennen als flauwvallen. Op de afdeling Neurologie hebben we artsen die zich jarenlang hebben gespecialiseerd in wegrakingen en die samen ieder jaar een groot aantal patiënten zien met een complexe vorm van wegrakingen. Zo zijn we in Nederland het ziekenhuis met de meeste ervaring op het gebied van syncope.
Duidelijkheid dankzij brede specialisatie

Behalve syncope is ook epilepsie een belangrijke veroorzaker van wegrakingen. Daarnaast is er nog een grote groep minder vaak voorkomende oorzaken. De een is relatief onschuldig, de ander kan duiden op ernstigere problemen. Juist omdat een wegraking zoveel oorzaken kan hebben, is het voor niet-gespecialiseerde artsen vaak moeilijk om vast te stellen wat bij u precies de wegrakingen veroorzaakt. Het gevolg is dat er weliswaar aandoeningen worden uitgesloten, maar de oorzaak vaak onbekend blijft. Onze neurologen hebben zich daarom zo breed mogelijk gespecialiseerd en hebben ervaring met alle vormen en oorzaken van wegrakingen. Zij zorgen dat u niet alleen te horen krijgt wat u niet hebt, maar juist antwoord krijgt op de vraag wat u wel hebt.

Multidisciplinair team
Onze neurologen werken nauw samen met andere afdelingen binnen het LUMC. Zo kunnen we snel meer specialisten bij een onderzoek of behandeling betrekken als dat nodig is. Bijvoorbeeld een cardioloog, als blijkt dat de wegrakingen worden veroorzaakt door een hartritmestoornis. Juist dankzij die intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen we u zorg op hoog niveau bieden.
Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar wegrakingen. We zoeken bijvoorbeeld continu naar manieren waarmee we nog makkelijker en sneller kunnen vaststellen waarom iemand last heeft van wegrakingen. Soms gebeurt dit onderzoek in het laboratorium, maar er zijn ook onderzoeken waar u zelf aan mee kunt doen. Zo proberen we gezamenlijk de zorg bij wegrakingen steeds verder te verbeteren.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen