Nefarma wil communicatie medicijntekorten verbeteren richting patiënten

Array

Het is voor patiënten heel vervelend als ze zonder geneesmiddelen komen te zitten. Nefarma, brancheorganisatie van innovatieve geneesmiddelmakers wil met andere partijen oplossingen bedenken om tekorten in de toekomst nog beter te voorkomen en op te lossen. Daarnaast wil Nefarma dat nog beter en sneller over wordt gecommuniceerd met patiënten dan nu al gebeurt.

Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan er gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Op die manier voorkom je dat patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten.

Nefarma deelt de zorgen van apothekersorganisatie KNMP over de stijgende geneesmiddeltekorten. Tekorten treden gelukkig nog niet heel vaak op en zijn meestal ook snel opgelost. Maar elk tekort is er één te veel en kan bij patiënten tot angst en zorgen leiden.

Het is onduidelijk waardoor geneesmiddelentekorten precies ontstaan. De oorzaken zijn heel divers: van middelen met een grondstof die maar op één plek ter wereld wordt gemaakt tot incidenten in een fabriek. De productieprocessen van geneesmiddelen zijn precair en dus kan er kortom altijd wel ergens iets misgaan.

Als Nefarma willen we daar graag, in samenwerking met andere betrokken partijen, een grondige analyse  van maken. Daarnaast willen we met de belangrijkste betrokken partijen, waaronder het ministerie van VWS en de KNMP, om tafel gaan zitten om samen te komen tot een actieplan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen