Aanpak antibioticaresistentie

Sanofi ondertekent internationale Verklaring AMR tijdens WEF Davos
Meer dan 80 toonaangevende internationale bedrijven gespecialiseerd in geneesmiddelenontwikkeling, biotechnologie en diagnostica en een aantal industriële brancheorganisaties hebben vandaag hun Verklaring “Declaration by the Pharmaceutical, Biotechnology and Diagnostics Industries on Combating Antimicrobial Resistance (AMR)” gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, dat blijkt uit een verklaring op Geneesmiddeldebat.nl

Oproep tot samenwerking
De ondertekenaars van de Verklaring doen een oproep aan overheden en bedrijfsleven om samen op te trekken om geneesmiddelen-resistente infecties, de zogenoemde ‘super-bugs’ – een halt toe te roepen. In de Verklaring wordt bovendien voor de eerste keer uiteengezet hoe overheden en bedrijfsleven moeten samenwerken om duurzame investeringen in nieuwe producten, die nodig zijn om de uitdagingen van de toenemende resistentie tegen geneesmiddelen het hoofd te bieden, te ondersteunen.

Het is voor het eerst dat al deze partijen het eens zijn over uitgangspunten voor mondiale actie voor een behoudende en correcte toepassing van bestaande antibiotica en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, diagnostica en vaccins.

Nieuwe en alternatieve marktmodellen
De bedrijven roepen overheden op om samen nieuwe en alternatieve marktmodellen te ontwikkelen om een conservatief gebruik van antibiotica te bewerkstelligen. Tegelijkertijd kunnen de bedrijven de benodigde investeringen in R&D doen voor de enorme technische en wetenschappelijke uitdagingen die komen kijken bij het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Te denken valt aan een prijs van antibiotica die de toegevoegde (maatschappelijke) waarde weerspiegelt en aan nieuwe bekostigingsmodellen die de relatie tussen winst en verkoopvolume verkleinen. Onderdeel van deze modellen is een kleinere noodzaak voor promotionele activiteiten van bedrijven.

Indeling Verklaring
De Verklaring richt zich op drie onderdelen:

  • Verkleinen van ontwikkeling van geneesmiddelenresistentie
  • Vergroten van R&D investeringen gericht op wereldwijde behoeften in publieke gezondheidszorg
  • Verbeteren van toegang tot antibiotica van goede kwaliteit voor iedereen.

De Verklaring zal elke twee jaar geüpdatet worden. Bedrijven en organisaties kunnen zich ook op een later tijdstip aansluiten. Met de Verklaring kan in 2016 toegewerkt worden naar nieuwe stappen in de strijd tegen AMR, zoals discussies in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, tijdens China’s G20 programma in de herfst en concrete stappen met het WHO Global Action Plan on AMR.

Reacties op de Verklaring
Dr Olivier Brandicourt, CEO van Sanofi
“Het vinden van oplossingen voor deze grote uitdaging vereist volledige participatie van de private en publieke sector, non-gouvernementele organisaties, regelgevende instanties en betalers. Het zal een uitdaging zijn: het antibioticum rentmeesterschap (het juiste gebruik) moet worden verbeterd en de ontdekking van nieuwe behandelingen is een ongrijpbaar proces geweest. Hoewel duurzame bedrijfsmodellen nog moeten worden gevonden, willen wij de uitdaging aangaan. Wij zijn er klaar voor. Ik ben ervan overtuigd dat we samen deze hindernissen kunnen overwinnen en Sanofi is volledig toegewijd aan deze wereldwijde inspanning. ”

Dr Margaret Chan, Directeur-Generaal van de World Health Organization
“Het beheersen of beperken van antimicrobiële resistentie gaat de capaciteit van een organisatie of land te boven. De WHO en haar lidstaten hebben opgeroepen tot de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen en betaalbare toegang tot deze middelen. Dit is in lijn met het wereldwijde actieplan voor antimicrobiële resistentie. Deze Verklaring bevestigt dat de uitdagingen die AMR stelt alleen door samenwerking en wereldwijde gezamenlijke actie kunnen worden aangepakt. ”

 
Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen