FNV waarschuwt voor dreigend tekort aan ziekenhuispersoneel

Array

FNV Zorg & Welzijn doet een dringend beroep op de overheid om een opleidingsfonds in de zorg te financieren. Het tekort aan stageplaatsen in vooral de ziekenhuizen neemt toe, waardoor aankomende verpleegkundigen hun opleiding niet kunnen voltooien en er een dreigend tekort aan zorgpersoneel ontstaat.

“Ziekenhuizen investeren steeds minder in stageplaatsen omdat de bezuinigingen vanuit de overheid en jaarlijkse onderhandelingen met zorgverzekeraars voor financiële onzekerheid zorgen” zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Daarnaast investeren sommige ziekenhuizen wel tijd en geld in aankomende verpleegkundigen die vervolgens bij de concurrent gaan werken, die geen stageplaatsen financiert.”Uit recente arbeidsmarktonderzoeken in de gezondheidszorg blijkt dat al vanaf volgend jaar een mismatch tussen vraag en aanbod dreigt te ontstaan. Het overschot aan medewerkers slaat om in een tekort en dus is het van groot belang dat er voldoende nieuwe medewerkers worden opgeleid. Merlijn: “Het zijn vooral de jongeren in de ziekenhuissector die veel in- en uitstromen. Dat heeft voor een groot deel te maken met de tijdelijke contracten die ze krijgen. Dit komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede. Om die reden hebben we er in de laatste cao-onderhandelingen voor gezorgd dat er geen tijdelijke en 0-urencontracten meer worden gegeven als er vast werk is.”

Morgen Algemeen Overleg Commissie SZ
Door veranderende werkomstandigheden is er vooral een grote behoefte aan HBO-opgeleide verpleegkundigen, terwijl juist voor deze groep het aantal stageplaatsen gering is. Slechts een paar van de 30 regio’s in ons land bieden voldoende stageplaatsen aan. Doordat steeds meer instellingen terughoudend zijn in het aanbieden van stageplekken, vindt FNV Zorg & Welzijn dat de overheid een branche-overstijgend opleidingsfonds moet financieren. Morgen spreekt de Commissie VWS in een algemeen overleg over de ziekenhuiszorg. In een brief aan de Commissie en minister Schippers heeft de bond opgeroepen dit onderwerp op de agenda te zetten.

Bron: Abvakabo

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen