Hoesten in jouw smartphone voor snelle zelftest

Array

Bisolvon Hoest Check app checkt soort hoest en geeft behandeltips
Alkmaar – Hoewel 72% van de Nederlanders aangeeft te weten dat er verschillende typen hoest bestaan, kan maar 47% van de Nederlanders het verschil tussen vastzittende (slijm)hoest en droge (kriebel)hoest aangeven. Ook gaat slechts 5% van de Nederlandse bevolking naar de huisarts voor een diagnose van hoest[1]. Dit betekent dat mensen soms langer met hun hoest blijven rondlopen dan nodig is, omdat ze niet tijdig of juist handelen. Bisolvon, bekend van producten voor hoestbehandeling, brengt daar verandering in met de gratis mobiele applicatie de Bisolvon Hoest Check[2]. Door simpelweg in jouw smartphone te hoesten, test de Hoest Check het type hoest en geeft aan welk type hoestproduct het best gebruikt kan worden voor behandeling.

Al jarenlang laten ontwikkelingen in de gezondheidszorg zien dat consumenten online op zoek gaan naar symptomen om zelf een diagnose te stellen[3]. De Bisolvon Hoest Check sluit aan op deze ontwikkeling en biedt Nederlanders de kans om makkelijk zelf te achterhalen wat voor hoest zij hebben. Dit vervangt nooit de diagnose of het behandelplan van een (huis)arts, maar de app komt wel met effectieve behandeltips – zowel voor droge (kriebel)hoest als voor vastzittende (slijm)hoest.

Waarom Bisolvon Hoest Check?
Onderzoek wijst uit dat veel Nederlanders ervan op de hoogte zijn dat er verschillende typen hoest bestaan (72%), maar slechts 47% kan de verschillen echt benoemen. Veel consumenten komen in hun beschrijving bovendien niet verder dan de beschrijving ‘vastzittende hoest is met slijm en droge hoest is zonder slijm’. “Als men niet weet wat voor type hoest zij hebben, wordt het juist en tijdig behandelen ook moeilijker,” stelt Cynthia van Lohuizen, Senior Brand Manager bij Boehringer Ingelheim. “Daarom hebben we de Bisolvon Hoest Check ontwikkeld. Uit consumentenonderzoek weten we dat jongeren tot 30 jaar het minst vaak weten dat er verschillende typen hoest bestaan, en zij zijn ook de groep die het liefst een app wil om hun type hoest te checken en behandeltips te geven.”

De techniek achter de hoest-app
De Bisolvon Hoest Check is geschikt voor volwassenen. Zij openen de app, hoesten op ongeveer 30 centimeter afstand van de microfoon van de smartphone en krijgen in 80% van de gevallen een resultaat over het type hoest. Het type hoest wordt vastgesteld aan de hand van een database van verschillende hoestopnames en het behandelvoorstel bestaat uit producten die de kriebelhoest of vastzittende hoest effectief aanpakken. Mogelijke behandelingen zijn Bisolvon voor vastzittende hoest, waarmee het slijm wordt opgelost, en Bisolnex voor kriebelhoest, waardoor de kriebel wordt verminderd.

De techniek van de applicatie is ontwikkeld door Fraunhofer IDMT in opdracht van Boehringer Ingelheim Nederland. Om de database op te bouwen zijn er in totaal 514 bruikbare hoestgeluiden opgenomen in publieke ruimten en via een telefoon-hotline. Deze zijn door twee professionals geclassificeerd als droge kriebelhoest of vastzittende slijmhoest. Op basis van deze akoestische opnamen is de app getraind om hoestsignalen te herkennen en classificeren om het type hoest vast te stellen.

Een screenshot van de Bisolvon Hoest Check applicatie.

Verkrijgbaarheid
Bisolvon Hoest Check is vanaf woensdag 27 januari 2016 gratis te downloaden via de verschillende bekende mobiele app-stores, zoals Apple App Store en Google Play Store. Toekomstige updates van de app kunnen handmatig of automatisch worden uitgevoerd voor optimale prestaties van de app.

Bisolvon* en Bisolnex** zijn verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen in heel Nederland.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen