Steeds meer bloeddonors in leeftijdscategorie 20-35 jaar

Stijgend effect alleen zichtbaar bij deze leeftijdsgroep
Amsterdam, 15 januari 2016 – Het percentage bloeddonors tussen 20-35 jaar is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2009 was deze groep goed voor een kwart van de bloeddonaties, nu voor bijna één derde. Dit blijkt uit gegevens van Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Nederland telt op dit moment 359.966 bloeddonors.

Uit een analyse van zeven jaar bloeddonorpopulatie (2009-2015) blijkt dat het doneren van bloed met name populairder is geworden in de leeftijdsgroep 20-35 jaar. Alleen in deze leeftijdscategorie is het aantal bloeddonors toegenomen. Robert Heckert van Sanquin: ‘Het is heel bijzonder. Het geven van bloed leek een beetje weggezakt in ons collectieve bewustzijn. Alsof het niet meer nodig was. Gelukkig weten juist jongeren de weg naar Sanquin weer goed te vinden’.

Lichte terugloop van 50- tot 65-jarige bloeddonors

Terwijl steeds meer 20-35 jarigen zich aanmelden als bloeddonor, is het aantal donors in de leeftijdscategorie 50-65 licht afgenomen. In 2009 was 34,1 procent van de bloeddonors tussen de 50 en 65 jaar oud, nu is dat 31,9 procent. Heckert: ‘In de jaren ertussen schommelde het aantal tussen deze percentages, dus het zou goed kunnen dat er de komende jaren weer wat meer donors in de leeftijd tussen 50 en 65 bijkomen.’ In de groep 35-50 jarigen is sinds 2009 het totale aantal met 4 procent afgenomen, iets minder dan de gemiddelde afname van het totale bestand in die periode (8 procent). Dit hangt samen met de leeftijd: in deze groep is minder uitval dan bij zestig plussers en minder verloop dan bij de jongere groep bloeddonors.

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen