Nieuwe APK keuring speciaal voor mannen!


Zelfonderzoek essentieel: APK-Keuring voor zaadballen
Als zaadbalkanker op tijd wordt ontdekt, is de genezingskans meer dan 95 procent. Op Wereldkankerdag pleit Stichting Zaadbalkanker daarom voor een APK-keuring bij jongemannen, oftewel de “Algemene Periodieke Kloten-keuring”.

Stichting Zaadbalkanker was opdrachtgever voor een grootschalig communicatieproject van studenten van het ROC Amsterdam. Zij kregen opdracht zelfonderzoek bij jongemannen onder de aandacht te brengen. De studenten maakten het filmpje ‘APK-keuring voor zaadballen’, waarin minister-president Mark Rutte figureert.

Stichting Zaadbalkanker ontwierp al eerder de App ‘Check your Friends’ die jongeren helpt bij het checken van hun zaadballen en waarmee zij hun vrienden kunnen ‘uitdagen’ hetzelfde te doen.

Zaadbalkanker groeit dubbel zo hard
Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar. Nu zijn dat in Nederland 764 mannen per jaar. Dit is een stijging van 15 procentin 5 jaar. Andere kankersoorten kenden een stijging van ‘slechts’ 6 procent in dezelfde periode. Dit blijkt uit recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland. Deskundigen weten niet waarom het aantal jongemannen met zaadbalkanker zo sterk stijgt.

Wereldkankerdag
Het doel van Wereldkankerdag, elk jaar op 4 februari, is aandacht te vragen voor kanker en wat we er tegen kunnen doen. Vroege ontdekking van kanker is een belangrijk onderwerp van Wereldkankerdag 2016. Voor de meeste kankersoorten geldt immers: hoe eerder je het ontdekt, des te groter de genezingskans, zo ook voor zaadbalkanker.”Als de ziekte zich heeft uitgebreid is bestraling en/of chemotherapie nodig en is er kans op bijwerkingen”, aldus professor Leendert Looijenga, medisch celbioloog in het Erasmus MC Rotterdam.

Over Stichting Zaadbalkanker 
Stichting Zaadbalkanker is de organisatie van en voor mannen die te maken hebben of hebben gehad met zaadbalkanker. De stichting is er ook voor partners, familie en/of vrienden. Stichting Zaadbalkanker biedt onder andere actuele informatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen