Receptor cruciaal in schimmelstrijd

Een receptor op immuuncellen speelt een belangrijke rol bij het doden van een schimmel die vaak infecties in een ziekenhuis veroorzaakt. Een mutatie in het gen dat voor deze receptor codeert, maakt patiënten vatbaarder voor de schimmel Candida albicans. Door te screenen op deze mutatie kunnen hoog-risico patiënten opgespoord worden waardoor ze eerder schimmeldodende medicijnen kunnen krijgen. Dat schrijven onderzoekers Mihai Netea en Bart Jan Kullberg met internationale collega’s in Science Translational Medicine.

Candida albicans is een onschuldige bewoner van de menselijke darmen en huid, maar verliest zijn onschuld als hij door het lichaam verspreidt. In Amerika is de schimmel een van de belangrijkste oorzaken van bloedbaaninfecties die in het ziekenhuis worden opgelopen. In Nederland komt de schimmelinfectie minder voor vanwege ons betere antibioticabeleid. Ondanks behandeling met schimmeldodende middelen, sterft 30 tot 40 procent van de besmette patiënten aan de infectie.

Neutrofielen, cellen van het immuunsysteem, gaan als seriemoordenaars de aanval met indringers aan. Ze slokken de schimmel op en laten tegelijkertijd giftige chemicaliën vrij die hem de genadeklap geven. Patiënten bij wie het aantal neutrofielen sterk gedaald is, zijn daarom extra kwetsbaar voor een infectie met de schimmel.

Hoogleraren Interne Geneeskunde Mihai Netea en Bart Jan Kullberg achterhaalden met internationale collega’s hoe neutrofielen zich verweren tegen Candida-infecties. Zij zagen dat de CXCR1 chemokinereceptor een cruciale rol speelt in de verdediging. Muizen waarbij de receptor onwerkzaam was gemaakt, stierven sneller aan een schimmelinfectie. Door verlies van de receptor bleken de neutrofielen niet optimaal naar de plek van de infectie te migreren, de gifstoffen niet meer vrij te komen, en kon de schimmel niet gedood worden.

Van personen met een specifieke mutatie in het CXCR1-gen is bekend dat ze gevoeliger zijn voor bacteriële infecties. De onderzoekers zagen dat dit ook voor Candida-infecties geldt. Zij denken dat het screenen van patiënten met een test die de specifieke mutatie opspoort Candida-infectie kan voorkomen door vroegtijdig schimmeldodende medicijnen toe te dienen.

M. Swamydas e.a., “CXCR1-mediated neutrophil degranulation and fungal killing promote Candida clearance and host survival”, Science Translational Medicine, 20 januari 2016

Zie overige berichten nieuwsbrief Radboud UMC: Meer nieuws
Bron: Radboud UMC