VUmc professor Tom Würdinger naar Amerikaanse biotech firma Illumina

Professor Tom Würdinger van VUmc is in dienst getreden bij de Amerikaanse biotech firma Illumina, gespecialiseerd in de analyse van het genoom. Hij blijft daarnaast als hoogleraar aan VUmc verbonden.

Tom Würdinger en zijn onderzoekteam bij VUmc ontwikkelden een diagnostische technologie, waarmee vroegtijdig kanker kan worden opgespoord. Ze ontdekten dat bloedplaatjes van patiënten met kanker unieke genetische RNA-patronen bevatten, die het mogelijk maken patiënten met en zonder kanker van elkaar te onderscheiden. Würdinger gaat deze technologie nu in de Verenigde Staten verder ontwikkelen.

Commentaar prof. dr Henk Verheul, directeur VUmc Cancer Center Amsterdam:
In een reactie zegt prof. dr Henk Verheul, oncoloog en directeur van VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA): ‘De betrokkenheid van Illumina bij deze VUmc technologie is goed nieuws voor de strijd tegen kanker. De belangstelling voor deze technologie is een erkenning voor de jonge onderzoekers, die in ons Cancer Center Amsterdam jarenlang hard aan deze diagnostische technologie hebben gewerkt. Het grote potentieel van deze technologie is een compliment voor alle donateurs van ons wetenschappelijk onderzoek, die deze uitvinding mede mogelijk hebben gemaakt.’

Commentaar van de CTO van Illumina Mostafa Ronaghi:
“We zijn blij met de komst van de inspirerende leider en wetenschapper Tom Würdinger. Het Liquid Biopsy Center is uniek en we willen graag blijven samenwerken met VUmc.”

Ontstaan diagnostische VUmc technologie
Eind oktober 2011 ontdekten onderzoekers onder leiding van prof. dr Tom Würdinger, werkzaam bij de afdeling Neurochirurgie van VUmc, dat bloedplaatjes van patiënten met kwaadaardige hersentumoren en prostaatkanker genetische sporen van de tumor bevatten. Bloedplaatjes zorgen voor de stolling van het bloed, maar ze vervullen ook een belangrijke rol bij de groei en uitzaaiing van kanker. Eind 2015 konden de onderzoekers bevestigen dat de bloedplaatjes van patiënten met andere soorten kanker ook unieke genetische patronen bevatten, die het mogelijk maken om met 96% zekerheid gezonde personen te onderscheiden van kankerpatiënten. Huidige opsporingmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. Daarnaast is het afnemen van weefsel bij patiënten belastend, terwijl met CT-scans alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn. De mogelijkheid om via het bloed tumoren te detecteren, genaamd ‘liquid biopsies’, is een enorme vooruitgang voor de (vroeg)diagnostiek van kanker.

‘VUmc CCA Liquid Biopsy Center’ in Amsterdam
VUmc heeft in 2015 het CCA Liquid Biopsy Center ingericht. Dit centrum gaat onder meer bloed van duizenden patiënten met kanker verzamelen voor de verdere ontwikkeling van testen. Het VUmc CCA Liquid Biopsy Center zal dit doen in nauwe samenwerking met wetenschappelijke partners als Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School (beide in de VS) en met de Umea University in Zweden. Tevens zal het VUmc CCA Liquid Biopsy Center samenwerken met Illumina en andere zakelijke partners.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen