VGZ verleent geen coulance bij noodzakelijke besnijdenis

0
908

Ashley van Breukelen heeft via assuradeur Turien en Co een zorgverzekering afgesloten bij IZA Cura. IZA Cura is een merk van VGZ Zorgverzekeringen. Ashleys zoontje heeft flink last van ontstekingen bij zijn geslachtsdeel. Hij kan niet normaal meer plassen, heeft last van allerlei ontstekingen en veel pijn. Daarom moet haar zoontje van drie moet dringend geopereerd worden, maar deze operatie wordt niet door de verzekering vergoed. Als je geen geld hebt om zelf de operatie te betalen, doe je een beroep op de coulanceregeling van je zorgverzekeraar.De uroloog adviseert een besnijdenis. Deze behandeling wordt niet vergoed door de basisverzekering. Oók niet als – zoals in dit geval – de ingreep medisch noodzakelijk is.
In bepaalde aanvullende verzekeringen is deze vergoeding wél opgenomen, maar omdat Ashley in de schuldsanering zit kan ze deze niet afsluiten.

Haar financiële problemen maken het verhaal nog schrijnender. De operatie is niet eens heel erg duur, zo’n 1800 euro. Maar omdat ze in de schuldsanering zitten mogen Ashley en haar partner niet nog meer nieuwe schulden maken.

Ashley kan de operatie niet zelf betalen, en moet dus een nieuwe lening (schuld) aangaan. Ze spreekt een betalingsregeling af met het ziekenhuis. Het traject van de schuldsanering komt nu echter in gevaar omdat er een nieuwe schuld is ontstaan. Dat betekent dat Ashley en haar partner alle oude schulden opnieuw op hun bordje krijgen.

Coulanceregeling
Zorgverzekeraars hebben een coulanceregeling en Ashley heeft hoop dat VGZ alsnog haar rekening wil betalen. Ze belt met VGZ en met haar tussenpersoon, die eigenlijk moet beoordelen of ze in aanmerking komt voor coulance.

Helaas krijgt ze overal nul op het rekest. VGZ zegt dat ze geen coulance toe kunnen passen, omdat de wettelijk gezien alleen zorg mogen vergoeden die in de basisverzekering zit.

Ook zegt VGZ dat het hier niet gaat om een medische discussie, maar om een financieel probleem. Omdat het geen medisch vraagstuk is, kunnen ze geen coulance verlenen, volgens de verzekeraar.

Nu VGZ geen coulance wil verlenen, zit Ashley met handen in het haar. Ze is overgeleverd aan de gemeente die hopelijk wel coulant wil zijn. Ook hoopt ze dat de schuldsanering deze extra operatieschuld wil accepteren.

Ashley van Breukelen heeft via assuradeur Turien en Co een zorgverzekering afgesloten bij IZA Cura. IZA Cura is een merk van VGZ Zorgverzekeringen. Tijdens de operatie  was Ashley dus verzekerd bij IZA Cura via Turien en Co. Sinds 1 januari 2016 heeft VGZ de zorgverzekering overgenomen en is Ashley daar verzekerd. Daarom heeft Radar er voor gekozen VGZ te noemen als de zorgverzekeraar.