Misoprostol en ballonkatheter beste opties voor inleiden bevalling

Array

Als de baarmoedermond nog onrijp is, kan een bevalling het best worden ingeleid door inname van misoprostol of met een ballonkatheter. Dat publiceren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen een groot samenwerkingsverband in The Lancet. De onderzoekers vergeleken de twee methoden bij 1859 vrouwen. Misoprostol en een ballonkatheter zijn even veilig en effectief.

Een op de vier bevallingen in Nederland moet worden ingeleid. Vaak is de baarmoedermond dan nog niet gerijpt: de baarmoedermond is lang en gesloten, en het weefsel is nog stug. Dit verkleint de kans op succes bij het inleiden van de bevalling. Om de baarmoedermond eerst te laten rijpen, kan de vrouw Misoprostol krijgen of een ballonkatheter.

Bloedverlies en zuurstofgebrek
In deze studie kregen 1859 vrouwen met een onrijpe baarmoedermond door loting het medicijn misoprostol of de ballonkatheter toegewezen. De onderzoekers keken onder meer naar bloedverlies bij de moeder na de bevalling en naar zuurstofgebrek bij het ongeboren kind. Het optreden van ruim bloedverlies (meer dan 1 liter binnen 24 uur na de geboorte) en zuurstofgebrek bij het kind was vergelijkbaar voor beide methoden. Ook het aantal keizersneden was vergelijkbaar, maar bij de ballonkatheter-groep was de reden vaker dat de ontsluiting niet vorderde. Bij de misoprostol-groep was vaker een vacuümpomp nodig tijdens de bevalling. De onderzoekers concluderen dat beide methoden even veilig en effectief zijn.

Ballonkatheter versus hormoonpreparaten
De ballonkatheter is al meer dan vijftig jaar in gebruik om bevallingen in te leiden. De gynaecoloog plaatst een ballon in de baarmoeder, net voorbij de ingang van de baarmoedermond, en blaast die vervolgens op. De onderzoeksgroep toonde eerder al aan dat de ballonkatheter een veiligere methode is voor het inleiden van de bevalling dan hormoongel (Prostaglandine E1). Uit ander onderzoek is bekend dat van alle hormoonpreparaten orale misoprostol (Prostaglandine E2) het veiligst en meest effectief is. De onderzoekers vergeleken daarom nu de ballonkatheter met orale misoprostol.

Verloskundige zorg gelijktrekken
De zogenoemde Probaat II-studie werd uitgevoerd in zes UMC’s en 23 andere ziekenhuizen in Nederland. “Nu kunnen we onderbouwd adviseren om vrouwen met een onrijpe baarmoedermond in te leiden met orale misoprostol of een ballonkatheter”, vertelt gynaecoloog in opleiding Mieke ten Eikelder (LUMC), eerste auteur van het artikel. Ze benadrukt het belang van dit soort onderzoek voor de zorg aan zwangeren. Het NVOG Verloskundig Consortium 2.0, waarbinnen Nederlandse gynaecologen samenwerken, publiceerde al vaker resultaten van wetenschappelijk onderzoek in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. “Met ons onderzoek willen we graag komen tot nieuwe richtlijnen die de verloskundige zorg meer gelijk kunnen trekken. Op dit moment is er namelijk nog veel variatie in de zorg rond zwangerschap en bevalling. Meer uniformiteit zal de kwaliteit van zorg verbeteren en de kosten laten dalen.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen