Bijna ton subsidie voor UT-spin-off LipoCoat

Bedrijf ontwikkelt nanocoating die contactlenzen beschermt tegen vervuiling

LipoCoat, een spin off bedrijf van de Universiteit Twente in oprichting, ontvangt 93.000 euro subsidie vanuit NanoNextNL. Het bedrijf heeft een extreem dunne gepatenteerde coating ontwikkeld die medische hulpmiddelen, zoals contactlenzen en katheters, kan beschermen tegen vervuiling. Het bedrijf werkt als eerste aan lenzen met een coating die irritatie bij gebruikers voorkomt. LipoCoat zal de ‘Valorisation Grant’ van NanoNextNL inzetten om een prototype door te ontwikkelen en een dragersonderzoek voor te bereiden.

In Nederland alleen al dragen meer dan 2 miljoen mensen contactlenzen.

Belangrijkste nadeel van de lenzen is dat ze kunnen irriteren en infecties kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld doordat lens vervuilt met eiwitten of zelfs bacteriën. Meer dan de helft van de gebruikers ervaart ongemakken bij het dragen van contactlenzen, de voornaamste reden waardoor maar liefst 20 procent van de gebruikers besluit geen lenzen meer te dragen. Een op de natuur geïnspireerde coating moet hier verandering in brengen. LipoCoat, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente in oprichting, ontwikkelde een extreem dun laagje dat lenzenfabrikanten in de toekomst op hun producten kunnen aanbrengen en dat voorkomt dat de lenzen gaan irriteren.

Gepatenteerd
De gepatenteerde coating van LipoCoat is slechts vijf nanometer dik (een nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter) en is geïnspireerd op de buitenkant van menselijke en dierlijke cellen. Uitdaging bij het creëren van de coating was zorgen dat deze stabiel is. De onderzoekers achter LipoCoat vonden de oplossing hiervoor in een molecuul dat de laag verankert op een oppervlak. In het laboratorium is aangetoond dat de coating goed werkt. LipoCoat zal met de subsidie een onderzoeker bij UT-onderzoeksinstituut MESA+ aanstellen die het prototype zal doorontwikkelen en een dragersonderzoek met de contactlenzen voor te bereiden.

Toepassingen
De gepatenteerde coating zal in eerste instantie ingezet worden om contactlenzen te verbeteren. Het bedrijf ontwikkelt een ‘printer’ met daarin ‘cartridges’ met de benodigde materialen. Lenzenfabrikanten kunnen deze ‘printer’ in hun productielijn opnemen. Diverse lenzenfabrikanten hebben al interesse getoond.

LipoCoat oprichter Jasper van Weerd, richt zich in eerste instantie op lenzen, maar wil daarna de stap naar andere medische hulpmiddelen maken. “Hierbij denk ik in eerste instantie aan katheters, maar op termijn is onze coating ook geschikt om bijvoorbeeld implantaten veiliger te maken.”

LipoCoat
LipoCoat is een spin-off bedrijf in oprichting van de Universiteit Twente. De technologie komt voort uit het promotieonderzoek van Jasper van Weerd die begin 2015 zijn doctorstitel aan de UT behaalde. Daarvoor rondde hij zijn masteropleiding Biomedical Engineering af.

LipoCoat werkt nauw samen met UT-onderzoeksinstituten MESA+ en MIRA bij de ontwikkeling van de technologie. Eerder dit jaar investeerde het recent opgerichte Dutch Student Investment Fund, dat wordt geleid door studenten van de Universiteit Twente en Saxion, al 40.000 euro in het bedrijf.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen