Lifestyle onderzoek wijst uit: jonge vrouwen leven het ongezondst

Cardioloog Leonard Hofstra brengt met gratis test risico op hart- en vaatziekten in kaart
Nederlanders leven ongezond. Dit blijkt uit de SLIM Lifestyle test onder 8000 respondenten. Nederlanders eten te weinig groenten en fruit en redden het veelal niet om voldoende te bewegen. Opvallend is dat vooral jonge vrouwen (20 -40 jaar) het extra slecht doen. De bedenker van deze test, professor en cardioloog Leonard Hofstra, noemt dit een zorgwekkend gegeven omdat het voor hen juist extra belangrijk is om te investeren in een gezonde lifestyle en zo het risico op hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, te verkleinen.

Nederlandse vrouwen eten gemiddeld 1,25 stuks fruit per dag en 128 gram groenten. Beduidend minder dan de aanbevolen 2 stuks fruit en 200 gram groenten. Bewegen doen we 23,3 minuten per dag in plaats van de aanbevolen 30 minuten.

Vrouwen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar zitten met 117 gram groenten en 1,2 stuks fruit zelfs nog onder deze gemiddelden. Ook bewegen zij gemiddeld 3 minuten minder. Tegelijkertijd blijkt dat zij meer stress ervaren dan vrouwen in hogere leeftijdscategorieën. Ook roken ze meer (12 procent) dan vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 (7 procent) en dan vrouwen boven de 60 (4 procent).

Zorgwekkende cijfers, vindt cardioloog Leonard Hofstra. Door een gebrek aan een gezond eetpatroon en voldoende beweging stijgt het aantal Nederlanders met overgewicht en bijkomende ziektes in hoog tempo. Momenteel kent ons land meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten, van wie er per dag ruim 100 aan hun ziekte overlijden. Zo’n 90 procent van deze ziektes wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Dr. Leonard Hofstra: “Hart en vaatziekten zijn killer nummer 1 onder vrouwen. Bovendien hebben zij vaak een voorbeeldfunctie tegenover hun kinderen. Juist daarom zouden jonge vrouwen moeten investeren in een gezonde lifestyle.”

Uit de gegevens van mannelijke respondenten (c.a. 400) blijkt dat er ook voor hen nog veel te verbeteren valt. Met 127 gram groenten en 1,1 stuks fruit per dag komen ook zij niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook de mannen bewegen te weinig (23 minuten per dag) en er zijn meer rokende mannen (14 procent) dan vrouwen (8 procent). Wel hebben zij over het algemeen minder last van stress.

Om Nederland bewust te maken van het risico op hart- en vaatziekten, presenteert dr. Hofstra deze maand een lifestyletest die gratis in te vullen is op www.slimlifestyle.nl. Na het invullen van vragen over onder meer voeding, beweging, erfelijke factoren en ongezonde gewoontes als roken wordt meteen het risico op deze ziektes berekend. Ook worden tips gegeven om de lifestyle aan te passen en zo het risico’s op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Over Leonard Hofstra
Na een succesvolle carrière als cardioloog en wetenschapper in het Academisch Ziekenhuis Maastricht is professor Leonard Hofstra nu managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Risk profiling in heart disease bij VUmc. Dr. Hofstra wijdt zich volledig aan preventie en lifestyle interventie. Hij doet dit met zijn Succesvolle Lifestyle Interventie Methode (SLIM), een unieke en succesvolle combinatie van beter slapen, ontstressen, effectief bewegen en verantwoorde voeding. SLIM is een beproefd succes. De praktijk leert bijvoorbeeld dat medicijnen voor een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol vaak niet meer nodig zijn na het volgen van SLIM. Mede vanwege deze aanpak is hij onlangs verkozen tot de meest patiëntvriendelijke zorgverlener van 2015.

Bron: Lifestyle