
ASN Bank slaat plank mis met aanbevelingen farmaceutische industrie
ArrayDe ASN Bank wil dat farmaceutische bedrijven zich meer richten op patiënten, zo luidt één van de aanbevelingen uit het rapport van Sustainalytics, dat in opdracht van de ASN Bank is gemaakt. De ASN Bank gaat daarbij voorbij aan het feit dat directe overlegrelatie tussen patiënten en de farmaceutische industrie bij wet verboden is. En ook met de uitspraak van ASN dat farmaceutische bedrijven onvoldoende scoren bij het bewaken van de kwaliteit van medicijnen voor patiënten en de wijze waarop medicijnen op de markt worden gebracht, slaan zij de plank volledige mis. In een reactie op twitter stelt de Voorzitter van de NVFG (@NVFG_nl) en Oud bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde Henk Jan Out: “Het meest rare vind ik dat kwaliteitsnormen van productie ontoereikend zouden zijn. Het produktiestuk is volgens mij ernstig flawed. Zonder GMP en FDA inspectie geen pil”
@Medicalfacts het produktiestuk is volgens mij ernstig flawed. Zonder GMP en FDA inspectie geen pil @Sustainalytics
— Henk Jan Out (@HenkJanOut) February 4, 2016
@medicalfacts ja, net gelezen. Het meest rare vind ik dat kwaliteitsnormen van productie ontoereikend zouden zijn.
— Henk Jan Out (@HenkJanOut) February 4, 2016
Farmaceutische producten worden alleen tot de markt toegelaten als zij voldoen aan de kwaliteitsnormen van oa EMA, FDA, CBG en andere nationale en internationale Medicines Evaluation Boards. De redactie van MedicalFacts hoopt een reactie te krijgen van Sustainalytics over de opzet van met onderzoek. Sustainalytics lijkt zich teveel te hebben gebaseerd op openbare jaarverslagen en openbare berichten in de media. Omdat directe informatievoorziening tussen leken en de farmaceutische industrie bij wet ernstige worden beperkt in Europa, lijkt dat dit vooral de balans in het rapport te verstoren. Wetgeving en de rol van een Inspectie, CBG, EMA en geneesmiddelenwetten zijn van grote mate van belang voor de conclusies maar zijn kennelijk niet meegenomen in de berichtgeving en conclusies van de ASN Bank.
Om te komen tot meer transparantie tussen directe tussen patiënten en de farmaceutische industrie zou de ASN Bank zich moeten richten op de Geneesmiddelenwet en Directive 2001/83/EC die wellicht niet meer van deze tijd is. In een tijd waarin patiënten steeds meer gebruik gaan maken van ‘personalised medicine’ is het belangrijk dat patiënten ook goed worden geïnformeerd over de typische eigenschappen van verschillende farmaceutische middelen. Om een goede keus te kunnen maken heb je informatie nodig. Consumenten laten zich in andere branches ook door verschillende fabrikanten informeren of vragen daar zelf informatie op. Door de huidige wetgeving is dat onmogelijk maar is het ook voor farmaceuten onmogelijk om zelf naar patiënten aan de bel te trekken als er problemen dreigen. Het recente voorval van het medicijntekort van Thyrax is daar een voorbeeld van. Patiënten zijn boos op de fabrikant omdat deze niet reageert als zij vragen om duidelijkheid omtrent het medicijntekort en de farmaceuten mag niet reageren op. Onze geneesmiddelenwet helpt niet mee aan een transparantere marktcommunicatie.
Saillant detail in dit rapport is dat de Algemene Spaarbank voor Nederland (ASN Bank) in haar persbericht zegt met de farmaceutische bedrijven in gesprek te zijn over het rapport, maar heeft verzuimd de Nederlandse vestigingen van de genoemde farmaceuten om een reactie te vragen. Zij hebben alleen gecommuniceerd met de hoofdkantoren. Met het Nederlandstalige persbericht en het dit rapport zegt de bank een breder publiek te willen informeren en inspireren maar verzuimd dan wel de Nederlandse vertegenwoordigers in dit contact mee te nemen.
Janine Budding, MedicalFacts
Hieronder het originele bericht van de ASN Bank
Farmaceutische bedrijven schieten tekort bij bescherming consumenten
Veel farmaceutische bedrijven hebben tekortkomingen in de interne procedures die toezien op onder andere onderzoek en ontwikkeling, productie, marketing en sales. Daardoor scoren zij onvoldoende bij het bewaken van de kwaliteit van medicijnen voor patiënten en de wijze waarop medicijnen op de markt worden gebracht.
Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Sustainalytics in opdracht van de ASN Bank dat op 4 februari 2016 is verschenen. Sustainalytics onderzocht wereldwijd bij de vijftien grootste farmaceutische bedrijven hoe zij beleid omzetten in interne procedures die de veiligheid van medicijnen voor patiënten moeten waarborgen.
Schandalen
De ASN Bank onderzoekt voor haar beleggingsfondsen de duurzaamheidprestaties van farmaceutische bedrijven. Daaruit blijkt dat veel farmaceutische bedrijven goed beleid hebben voor veiligheid, kwaliteit en integriteit, dat voldoet aan de wet- en regelgeving. Zij komen echter regelmatig negatief in het nieuws wegens corruptie, agressieve marketingtechnieken en ondeugdelijke producten. Op basis van het rapport concludeert de bank dat deze situatie kan verbeteren als farmaceutische bedrijven meer aandacht schenken aan interne procedures. Ook verwacht de bank van deze bedrijven meer dan dat ze voldoen aan wat wettelijk noodzakelijk is.
Van onderzoek tot marketing
Sustainalytics constateert de volgende tekortkomingen bij de interne procedures die de kwaliteit en het op de markt brengen van medicijnen bewaken:
1 Onderzoek en ontwikkeling
Bedrijven zijn niet transparant genoeg over de resultaten van klinisch onderzoek bij de ontwikkeling van medicijnen.
2 Productie en distributie
Bij veel bedrijven is het externe toezicht op de productie van medicijnen ontoereikend omdat zij daarvoor geen systeem hebben opgezet.
3 Marketing en sales
Te weinig bedrijven hebben procedures om schandalen vanwege onverantwoorde marketing te voorkomen.
4 Post-marketing
Farmaceutische bedrijven laten kansen onbenut om problemen met medicijnen na verkoop te signaleren en te verhelpen.
Ethisch besef
De meeste bedrijven in de farmaceutische sector geven integriteit een plek in de organisatie. Veel van deze bedrijven hebben echter geen krachtig integriteitsmanagement. Dat blijkt bijvoorbeeld bij het beloningsbeleid: vaak koppelen zij productkwaliteit en -veiligheid of algemene doelstellingen voor duurzaamheid niet aan de beloning van de raad van bestuur die hiervoor verantwoordelijk is.
Verbeteringen
“Bedrijven in de farmaceutische industrie hebben vaak beleid dat voldoet aan onze criteria en wet- en regelgeving. Toch schieten ze tekort bij de bescherming van patiënten,” aldus Hansje van der Zwaan, mensenrechtenspecialist bij de ASN Bank. “Ze moeten daarom meer doen, bijvoorbeeld door medewerkers te belonen op basis van productkennis in plaats van de hoeveelheid verkochte medicijnen. Ook moeten ze voldoen aan kwaliteitsnormen, zoals ISO 9001, bij de productie. En de beloning van de raad van bestuur koppelen aan krachtige resultaten op het gebied van integriteit.”
Belangrijke rol
De ASN Bank dicht farmaceutische bedrijven een belangrijke rol toe in de toekomstige duurzame samenleving. Medicijnen zijn namelijk essentieel voor een verantwoorde gezondheidszorg. Farmaceutische bedrijven zijn daarmee onmisbaar voor de gezondheid en het welzijn van mensen.
Vervolg
De ASN Bank wil dat farmaceutische bedrijven zich meer richten op patiënten. De bank wil daarover met de sector in gesprek. “Ze moeten eerlijk zijn over misstanden en hun uiterste best doen om deze te voorkomen,” aldus Van der Zwaan. De ASN Bank is daarom gestart om farmaceutische bedrijven tijdens aandeelhoudersvergaderingen vragen stellen over veiligheid voor consumenten. Met het rapport wil de bank ook een breder publiek informeren en inspireren. In samenwerking met de Principles for Responsible Investment (PRI) organiseert de bank een webinar en een bijeenkomst om goede voorbeelden in kaart te brengen en te delen met andere beleggers.
![]() |
Rapport-From-Policy-To- 2950kBs |
![]() |
ASN-Scorecards-NL.pdf 235kBs |
Reactie ASN Bank op haar visie duurzaamheid.
Janine Budding vroeg de ASN Bank onder andere om haar visie op duurzaamheid. Reden was dat zorgvuldig onderzoek en publicatiebeleid ook bijdragen aan leveren aan een duurzame maatschappij. In de reclamespot van ASN wordt een koppeling gemaakt tussen duurzaam mileu (red de walvis) en laten zien dat je kiest voor de ASN Bank. Maar feitelijk geeft de bank inhoudelijk weinig inhoud aan hoe die bankpas wordt gebruikt. Je kan namelijk met die pas gewoon kleding bij Primark kopen en met hetzelfde gemak reken je schaamteloos de kiloknaller bij de Jumbo af. Hierbij de reactie van ASN
Wij gaan uit van de definitie van Brundtland als het gaat om het begrip duurzaamheid: “ontwikkeling die tegemoet komt aan de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Dat brengen we onder meer in praktijk door de landen en bedrijven waar we het spaargeld van onze klanten in investeren te onderzoeken op basis van onze duurzame criteria. Over dit onderzoek en het beleid dat daaraan ten grondslag ligt kun je hier meer informatie vinden: http://www.asnbank.nl/algemeen/duurzaamheid/duurzaamheidsbeleid.html
In onze commercial geven we aan dat betaalklanten van de ASN Bank met hun betaalpas kunnen laten zien dat zij gekozen hebben voor de duurzame uitgangspunten van de ASN Bank. Wij maken geen keuzes voor onze klanten als het gaat om hun uitgaven.
Bronvermelding rapport ASN Bank & Sustainalytics
![]() |
Rapport-From-Policy-To- 2950kBs |
- Almashat, S. en Wolfe, S. (2012), “Pharmaceutical Industry Criminal and Civil Penalties: An Update”, in april 2015 geraadpleegd via:http://www.citizen.org/hrg2073
- AdverseEvents (2015), “A Drug Safety Call to Arms”, in april 2015 geraadpleegd via: http://rxview.adverseevents.com/a-drug- safety-call-to-arms
- All Trials (2015), “Half of all trials remain unpublished”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.alltrials.net/news/half-of-all- trials-remain-unpublished/
- British Columbia Medical Journal (2006), “Drug Safety: Side effects and mistakes or adverse reactions and deadly errors?”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.bcmj.org/article/drug-safety-side-effects-and-mistakes-or-adverse-reactions-and-deadly- errors
- BJCP (1996), “Pharmacovigilance in the pharmaceutical industry”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC1873545/
- DrugWatch (2014), “Vioxx”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.drugwatch.com/vioxx/lawsuit/
- Ernst & Young (2013), “Beyond Borders, Matters of Evidence: Biotechnology Industry Report”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Beyond_borders/$FILE/Beyond_borders.pdf
- Europese Commissie (2008), “Strengthening pharmacovigilance to reduce adverse effects of medicines”, in november 2015 geraadpleegd via: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-08-782_en.htm?locale=en
- FiercePharma (2014), “New numbers back old meme: Pharma does spend more on marketing than R&D”, in november 2015 geraadpleegd via: http://www.fiercepharma.com/story/new-numbers-back-meme-pharma-does-spend-more-marketing- rd/2014-11-06
- FiercePharma (2015), “FDA study spanks drugmakers for poor adverse events reporting”, in april 2015 geraadpleegd via: http:// www.fiercepharma.com/story/fda-study-spanks-drugmakers-poor-adverse-reporting/2015-02-03
- Forbes (2015), “Buried Clinical Trial Data: The Dam Is About To Burst”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.forbes.com/sites/ larryhusten/2015/01/14/hidden-clinical-trial-data-the-dam-is-about-to-burst/
- Groger, L. (2014), “Big Pharma’s Big Fines”, in april 2015 geraadpleegd via: http://projects.propublica.org/graphics/bigpharma
- Johnson & Johnson (2014), “J&J Announces Clinical Trial Data Sharing Agreement with Yale School of Medicine”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.jnj.com/news/all/johnson-and-johnson-announces-clinical-trial-data-sharing-agreement-with- yale-school-of-medicine
- Karu, K.R. (2013), “Global Product Recalls and the Role of Quality”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www. pharmacompliancemonitor.com/global-product-recalls-and-the-role-of-quality/5364/
- Kroll (2014), “The 2013/14 Kroll Global Fraud Report”, in april 2015 geraadpleegd via: http://fraud.kroll.com/wp-content/ uploads/2013/10/GlobalFraudReport_2013-14_WEB.pdf
- PLOS Medicine (2015), “Complaints, Complainants, and Rulings Regarding Drug Promotion in the United Kingdom and Sweden 2004–2012: A Quantitative and Qualitative Study of Pharmaceutical Industry Self-Regulation”, in november 2015 geraadpleegd via: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001785
- Practical Law (2014), “Drivers, roadblocks and challenges in the pharmaceutical industry: Thailand”, in april 2014 geraadpleegd via:http://uk.practicallaw.com/4-574-2706
- Sah, S. en Fugh-Berman, A. (2013), “Physicians Under the Influence: Social Psychology and Industry Marketing Strategies”, in april 2015 geraadpleegd via: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2286433
- The Guardian (2014), “What the Tamiflu saga tells us about drug trials and big pharma”, in november 2015 geraadpleegd via: http:// www.theguardian.com/business/2014/apr/10/tamiflu-saga-drug-trials-big-pharma
- The Guardian (2015), “Pfizer resists calls for greater clinical trial transparency”, in november 2015 geraadpleegd via: http://www. theguardian.com/business/2015/aug/31/pfizer-resists-calls-for-greater-clincal-trial-transparency-medicine-drugs
- The Inquirer (2014), “What’s driving Pharma’s international bribery scandals?”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.philly. com/philly/blogs/healthcare/Whats-driving-Pharmas-international-bribery-scandals.html
- The Telegraph (2015), “Lavish trips laid on by drugs firms to ‘sway’ NHS staff”, in november 2015 geraadpleegd via: http://www. telegraph.co.uk/news/nhs/11755884/Lavish-trips-laid-on-by-drugs-firms-to-sway-NHS-staff.html
37
- Volkskrant (2015), “Recordboetes voor verboden reclame farmaceuten”, in november 2015 geraadpleegd via: http://www. volkskrant.nl/binnenland/recordboetes-voor-verboden-reclame-farmaceuten~a4189837/
- WLH Consulting (2015), “The Changing Pharmaceutical Sales Landscape: Recommendations for Achieving Compliance and Sales Excellence”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.wlhconsulting.com/pdf/iglass-whitepaper.pdf
- World Health Organization (WHO) (2015), “Pharmacovigilance”, in april 2015 geraadpleegd via: http://www.who.int/medicines/ areas/quality_safety/safety_efficacy/pharmvigi/en/
- ZS Associates (2015), “Crossing the threshold: More than half of physicians restrict access to sales reps”, in november 2015 geraadpleegd via: http://www.zsassociates.com/about/news-and-events/crossing-the-threshold-more-than-half-of-physicians- restrict-access-to-sales-reps.aspxEndnotes1 BJCP, 2006
2 Europese Commissie, 2008
3 Groger, 2014
4 PLOS Medicine, 2015
5 Volkskrant, 2015
6 DrugWatch, 2014
7 Ernst & Young, 2013
8 Practical Law, 2014
9 The Inquirer, 2014
10 The Telegraph, 2015
11 The Inquirer, 2014
12 Kroll, 2014
13 WLH Consulting, 2015
14 All Trials, 2015
15 Karu, 2013
16 Sah and Fugh-Berman, 2013
17 Sah and Fugh-Berman, 2013
18 Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), 2015 19 AdverseEvents, 2015
20 All Trials, 2015
21 Forbes, 2015
22 The Guardian, 2015
23 The Guardian, 2014
24 J&J, 2014
25 FiercePharma, 2014
26 ZS Associates, 2015
27 BJCP, 1996
28 FiercePharma, 2015
29 FiercePharma, 2015
One thought on "ASN Bank slaat plank mis met aanbevelingen farmaceutische industrie"
Comments are closed.
Misschien interessant voor de ASN Bank eens in gesprek te gaan met de patient en patientorganisaties EUPATI staat voor European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation. Het betreft een samenwerkingsverband van 30 organisaties met kennis op het gebied van patiëntenparticipatie. EUPATI biedt algemene informatie en trainingen op het gebied van onderzoek naar en ontwikkeling van geneesmiddelen en de mogelijkheden voor patiënteninbreng daarbij. In 2014 startte de eerste cursus voor Patient Experts. Uit de meer dan 200 aanvragen werden 55 cursisten geselecteerd. Daarbij zaten ook 2 deelnemers uit Nederland. Zij kunnen voor hun goede werk altijd een sponsor gebruiken. Als ASN Bank echt de ambitie heeft de farmaceutische markt duurzaam te verbeteren, is de weg vooral ook via EUPATI!