Plantaardig stofje heeft positieve invloed op immuunsysteem

Array

Plantaardige stanolen, die van nature in lage concentraties in bijvoorbeeld peulvruchten, noten en fruit zitten, lijken een gunstig effect te hebben op de lichamelijke weerstand. Astmapatiënten die een tijdje lang een yoghurtdrankje kregen waaraan dergelijke plantaardige stoffen waren toegevoegd bleken een verhoogde respons van het eigen afweersysteem te hebben. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ publiceerden de resultaten onlangs in het American Journal of Clinical Nutrition (AJCN). 

Verschillende plantaardige stoffen staan erom bekend dat ze een gunstig effect kunnen op de gezondheid. Zo worden plantensterolen en –stanolen gebruikt in cholesterolverlagende voedingsmiddelen. Nog niet zo heel lang geleden toonden Maastrichtse wetenschappers bovendien aan dat deze stoffen in potentie een beschermende werking hebben op ontsteking in de lever en eveneens ontstekingen in de darm kunnen verminderen. Nu lijken plantenstanolen tevens het functioneren van het immuunsysteem op een gunstige manier te kunnen beïnvloeden.

Yoghurtdrankje
Voor het onderzoek werden bijna 60 astmapatiënten geïncludeerd. Deze groep van patiënten heeft over het algemeen een verminderde afweerfunctie, zij zijn dan ook gevoeliger voor het oplopen van een infectie. Een gedeelte van deze groep kreeg acht weken lang een yoghurtdrankje verrijkt met plantaardige stanolen, de andere groep een placebo drankje.  Na inenting met een hepatitis-A vaccin (met daarin een verzwakte en ongevaarlijke variant van het virus) bleek het immuunsysteem van de groep die extra stanolen had gekregen aanzienlijk actiever te reageren.

Extra afweer
“We hebben in deze studie voor het eerst bij mensen laten zien dat stanolen het immuunsysteem gunstig kunnen beïnvloeden”, zegt projectleider prof. dr. Jogchum Plat, hoogleraar Fysiologie van de Voeding. “Ons onderzoek heeft zich nu gericht op astmapatiënten, omdat zij een verminderde afweer hebben. Zij zouden dus baat kunnen hebben bij extra inname van stanolen in de vorm van een speciaal aangepast voedingsmiddel. Mogelijkerwijs zouden de resultaten van onze studie ook voor andere groepen patiënten kunnen gelden. Denk bijvoorbeeld aan multiple sclerose en reumatoïde artritis, maar om dat te bevestigen is nog wel aanvullend onderzoek nodig.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen