Tweede Kamer verdeeld orgaandonatie

0
1366
Hoewel iedereen bewust is dat er meer orgaandonoren nodig zijn, reageerde de Tweede Kamer donderdag toch verdeeld op het plan van D66: iedereen is orgaandonor, tenzij je bezwaar maakt. Als iemand niet kiest mag daar niet automatisch een ja van worden gemaakt, vindt de VVD.

Het idee is dat iedere Nederlander verplicht een keuze moet maken over orgaandonatie na zijn overlijden. Iedereen krijgt twee brieven. Wie beide keren niet reageert, wordt automatisch als donor geregistreerd. 

Er wordt al jaren over dit systeem gesproken. De voorstanders denken dat het aantal orgaandonoren erdoor toeneemt. Nu heeft 40 procent van alle Nederlanders zich vrijwillig opgegeven en zijn er lange wachtlijsten. In 2015 zijn 132 mensen van zo’n wachtlijst overleden.

De tegenstanders van het wetsvoorstel vinden het een naar idee dat de Staat iets te zeggen krijgt over het menselijk lichaam. Ze vinden dat dit tegen het zelfbeschikkingsrecht indruist.

D66 wil al jaren dat mensen meerdere keren het verzoek krijgen om een keuze te maken: ja, nee of mijn nabestaanden mogen beslissen. Wie na twee brieven niet heeft gereageerd, staat te boek als orgaandonor. Hoewel die keuze op elk moment kan worden gewijzigd, gaat dat VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en groep Kuzu/Öztürk te ver. Als iemand niet kiest mag daar niet automatisch een ja van worden gemaakt, vindt de VVD. Het CDA is er nog niet uit. SP en GroenLinks zijn voor, net als de PvdA-fractie.

Vorig artikelEindelijk medicatie op basis van cannabis in België te koop
Volgend artikelVerhuizing polikliniek Ommen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.