Vertrouwenspersonen jeugdhulp doen werk goed

Array

Vandaag vraagt de Kinderombudsman Marc Dullaert aandacht voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen en jeugdzorgplusinstelllingen. Een kwetsbare groep die afhankelijk is van de zorg, aandacht en ondersteuning van de pedagogisch medewerkers van die instellingen. In zijn rapport is de Kinderombudsman kritisch over de klachtafhandeling in deze instellingen. Het AKJ – vertrouwenspersonen in de jeugdhulp – ondersteunt jongeren in de jeugdhulp, echter niet in de justitiële jeugdinrichtingen. Onze vertrouwenspersonen gaan wekelijks naar jeugdzorgplusinstellingen in heel Nederland. Door jongeren te bezoeken op de groepen zijn ze goed bij hen bekend. Jongeren kunnen zich laten bijstaan door een vertrouwenspersoon bij vragen, problemen of klachten.

Op de groepen voeren vertrouwenspersonen gesprekken met jongeren waarin ze ondersteuning bieden, onder andere bij het uiten van klachten. Onze vertrouwenspersonen signaleren situaties waarin jongeren zich niet vrij voelen om te vertellen wat hen dwars zit. Wanneer dat het geval is maken de vertrouwenspersonen dat meteen kenbaar en bespreken ze dit in de instelling.

In ons werk draait het altijd om de jongere; we maken de klacht bespreekbaar vanuit zijn of haar perspectief. Daarom laten onze vertrouwenspersonen niet los tot het moment dat de jongere zich gehoord weet in zijn vraag of klacht.

Dit onafhankelijke vertrouwenswerk is vastgelegd in de Jeugdwet. Wij zien dat de betrokkenheid vanuit de instellingen groot is; het is ook in hun belang om klachten goed af te handelen. Wij zijn verheugd dat in het rapport van de Kinderombudsman wordt vastgesteld dat de vertrouwenspersonen hun werk goed doen. Het sterkt ons dat gezien wordt dat wij onze missie – we willen dat kinderen en ouders met vertrouwen verder kunnen in de jeugdhulp – met succes uitvoeren.

Vind jij ook dat Marc Dullaert aanmoet blijven als Kinderombudsman, teken dan de petitie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen