Eerste beveiligde overdracht van thuiszorg naar IJsselland Ziekenhuis een feit

Array

Verpleeghuis en thuiszorgorganisaties (VVT) kunnen nu ook een digitale beveiligde overdracht van de verpleegkundige gegevens náár het ziekenhuis sturen in plaats van deze alleen vanuit het ziekenhuis ontvangen. Het IJsselland Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat deze overdracht zo regelt.

Afgelopen november heeft het IJsselland Ziekenhuis een pilot met vier VVT organisaties opgezet. De allereerste overdrachten vanuit Vierstroom Zorg Thuis en De Zellingen naar het IJsselland Ziekenhuis zijn nu een feit.

Met de verpleegkundige overdracht heeft het ziekenhuis meer inzicht in hoe iemand thuis, voorafgaand aan de ziekenhuisopname, functioneerde. Met deze informatie kan direct specifieke zorg worden ingezet waarmee achteruitgang mogelijk worden voorkomen.

Het Transferbureau van het IJsselland Ziekenhuis regelt de nazorg en/of vervolgzorg voor de patiënten in het ziekenhuis. Met behulp van het programma Point regelt het transferbureau de overplaatsing van een patiënt naar thuiszorg of verpleeghuis en zorgt ervoor dat de verpleegkundige, paramedische en medische overdracht beveiligd náár thuiszorg of verpleeghuis wordt verzonden.

Andersom – dus van thuis- of verpleeghuiszorg naar ziekenhuis – gebeurt in Nederland nog nauwelijks.

Door nieuwe afspraken en door een nieuwe versie van Point ontstaat nu ook voor organisaties in de Verpleeg- en Verzorgingshuis en Thuiszorg (VVT) sector de mogelijkheid de verpleegkundige overdracht van hun patiënten bij opname in het ziekenhuis beveiligd aan het ziekenhuis te verzenden. De zender wordt nu ook de ontvanger.

Wanneer een overdracht binnen komt, ontvangt de betreffende verpleegafdeling in het ziekenhuis een mail met een link waarmee de verpleegkundige de overdracht kan openen.

De pilot loopt nu met Laurens, De Zellingen, Vierstroom Zorg Thuis en Lelie Zorggroep. Het IJsselland Ziekenhuis wil deze wijze van overdracht graag inbedden en verder uitrollen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen