Hoe ‘Japans’ is Reiki eigenlijk?

Array

Promotie drs. J.L. Jonker Radboud Universiteit: Hoe ‘Japans’ is Reiki eigenlijk?
Jonker reconstrueert in dit proefschrift de spiritualiteit van Reiki, een Japanse spirituele heelwijze uit de jaren twintig. Hij plaatst Reiki in de Japanse sociaal-culturele context en beschrijft hoe deze spiritualiteit zich ontwikkelde gedurende de migratie naar Noord Amerika in de jaren dertig en uiteindelijk naar Nederland in de jaren tachtig.

Jonker betoogt dat veel elementen van spiritualiteit tot de natuurlijke habitat behoren van beoefenaars en niet mee migreren naar plaatsen met andere sociaal-culturele achtergronden, en dat hierdoor de spiritualiteit verandert. Verrassend genoeg hebben Westerse esoterische tradities zowel het ontstaan van Reiki als wel de verspreiding in het Westen beïnvloed.

Op deze manier levert Jonker een bijdrage aan academische kennis over spirituele praktijken en verschaft meer inzicht over ontwikkelingen binnen spirituele en religieuze bewegingen en hun wereldbeelden.

Biografie
J.L. Jonker (Vlaardingen, 1956) is afgestudeerd in Medische Informatica (Universiteit Leiden) en Interreligieuze Spiritualiteit (Radboud Universiteit). Hij heeft gewerkt bij een internationaal softwarehouse waar zijn interesse uitging naar wat nu business spirituality wordt genoemd. Heden ten dage is hij Reiki Master en gepensioneerd ICT-consultant.

Bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen