Breed draagvlak voor onderzoeksagenda kindermishandeling
ArrayGisteren is een belangrijke stap gezet in meer samenwerking in effectiviteitsonderzoek rondom kindermishandeling. Al jaren zetten professionals zich in om kindermishandeling te voorkomen, signaleren, stoppen en behandelen. Een belangrijk probleem hierbij is dat maar van een beperkt aantal aangeboden interventies en gehanteerde instrumenten bekend is of ze effectief zijn.
De Onderzoeksagenda Effectiviteitsonderzoek kindermishandeling vormt de basis van een meerjarig wetenschappelijk onderzoeksprogramma kindermishandeling. Met de input vanuit de expertmeeting wordt de laatste hand gelegd aan dit document. Begin maart is de onderzoeksagenda beschikbaar en wordt deze gepubliceerd op www.zonmw.nl/kindermishandeling.
Effectieve aanpak
Onder bezielende leiding van André Rouvoet gingen zo’n 50 experts aan de slag om acht onderzoeksprioriteiten verder uit te werken. Voor het eerst is er in nauwe samenwerking met onderzoekers, praktijk en beleid concreet vastgesteld wat er nog nodig is aan effectiviteitsonderzoek op het gebied van kindermishandeling. Rouvoet: ‘Het is cruciaal dat onderzoek, praktijk en beleid sámen tot deze agenda zijn gekomen, zodat een effectieve aanpak van kindermishandeling mogelijk wordt’.
Wetenschappelijk onderzoeksprogramma
De onderzoeksagenda is een initiatief van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en ZonMw. Met input van een veldraadpleging en interviews is een breed gedragen onderzoeksagenda tot stand gekomen. De agenda is de basis voor een meerjarig wetenschappelijk onderzoeksprogramma kindermishandeling. Nu de inhoudelijke richting van het onderzoek is bepaald, wordt gezocht naar mogelijkheden om het programma uit te voeren.
Bron: ZonMw