Veranderingen in de hersenen van ernstig dikke vrouwen

0
2218

Promotie Mevr. B.A.M. de Weijer: ‘An obese brain and an inflamed body. Central and peripheral consequences of obesity’
De hersenen reguleren de eetlust. De processen die daarbij betrokken zijn, verlopen grotendeels onbewust. Dopamine in de hersenen speelt een rol in de eetlustregulatie en waarschijnlijk ook in de suikerstofwisseling. Op scans van hersenen van vrouwen met ernstig overgewicht (morbide obesitas) zijn minder beschikbare dopamine-receptoren zichtbaar.

Als deze vrouwen een operatie ondergaan vanwege hun overgewicht, een zogenaamde bypass operatie, en fors gewicht kwijtraken, dan neemt de beschikbaarheid van deze receptoren weer toe. Tot deze conclusie komt De Weijer in haar proefschrift over dopaminereceptoren in de hersenen van morbide obese vrouwen.

Haar studies tonen aan dat er een verschil bestaat in het dopaminesysteem van de hersenen tussen vrouwen met een gezond gewicht en vrouwen met obesitas en dat deze verschillen deels omkeerbaar zijn als de vrouwen met overgewicht afvallen. Dat pleit voor de hypothese dat obesitas en/of eetgedrag zelf de hersenen veranderen. En het verklaart deels waarom een dieet volgen zo moeilijk is, aldus De Weijer. Zij maakte voor haar onderzoek SPECT-scans van de hersenen van vrouwen om de veranderingen in hun dopaminesysteem te visualiseren. Daarnaast is er bij morbide obese vrouwen sprake van insulineresistentie en ontsteking in vet- en leverweefsel. De Weijer onderzocht biopten van vet- en leverweefsel om de mate van ontsteking te meten en gebruikte gemerkt glucose om de suikerstofwisseling nauwkeurig in kaart te brengen. Ze vond geen relatie tussen de mate van ontsteking en insulineresistentie bij deze vrouwen. In de toekomst zal daar nog meer onderzoek naar moeten plaatsvinden.

Bericht uit de wetenschapsagenda tweede helft februari 2016
Bron: AMC