Ambulancemedewerkers roepen Schippers halt toe

Array

Donderdag overhandiging petitie aan Kamercommissie VWS
Ambulancemedewerkers verenigd in FNV Zorg & Welzijn roepen minister Schippers op om het ambulancewerk niet aan te besteden en weg te houden van marktwerking. Per 31 december 2017 loopt de huidige Tijdelijke Wetgeving af en daarop vooruitlopend debatteert de Tweede Kamer op 18 februari over nieuwe wetgeving per 2018.

Eén van de terugkerende voorstellen van (VVD) minister Schippers aan de Tweede Kamer is om de ambulancezorg (Europees) aan te besteden. Ambulancemedewerkers en FNV Zorg & welzijn zijn van mening dat aanbesteding geen goede zaak is omdat daarmee de kwaliteit van de zorg achteruit zal gaan en trekken daarom nu aan de bel.

Voorafgaand aan dit debat, om 14.15 uur, overhandigt een delegatie van het ambulancepersoneel een petitie aan de vaste Kamercommissie VWS die door meer dan 1.000 van de 5.500 ambulancemedewerkers is ondertekend.

“Via onze vakbondscollega’s in Denemarken ontvangen wij alarmerende geluiden sinds ambulancezorg daar onlangs is aanbesteed en van eigenaar is gewisseld” zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De ambulancemedewerkers daar draaien nu soms diensten van 72 uur achter elkaar. Dat kan toch niet ons voorland zijn in een sector waar werknemers de levens van andere mensen moeten redden? Hoe alert ben je na zulke lange diensten en in hoeverre kun je dan nog veiligheid en goede zorg bieden? Bovendien verlopen ook de uitbetalingen van salarissen sinds de invoering van de aanbestedingen niet overal vlekkeloos en hebben de medewerkers bij de nieuwe eigenaar zelfs nog helemaal geen salaris ontvangen. Werknemers lopen daarom daar weg waardoor de paraatheid van ambulances niet op orde is.”

FNV Zorg & Welzijn is een petitie gestart die door meer dan 1.000 ambulancemedewerkers is ondertekend. “Wij vragen de minister met klem om vooral andere opties met de Kamer te bespreken, zoals waar de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de ambulancezorg wordt belegd. Dit zou onder voldoende regie en toezicht van de overheid moeten, zoals door de minister zelf (zoals nu) of door gemeenten of de veiligheidsregio’s. Wij hebben helaas in andere zorgsectoren al moeten constateren dat aanbestedingen de kwaliteit en continuïteit van de zorg niet veel goeds hebben gebracht. Zorginstellingen gaan failliet, werknemers raken massaal hun baan kwijt en de continuïteit van zorg loopt dan gevaar. Laten we dit alsjeblieft voorkomen bij de ambulancezorg die tot nu toe  hier in ons land tot een hoog niveau is ontwikkeld. Medelanders zullen dit graag zo willen behouden.”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen