Behandeling migraine door huisarts steeds doelmatiger

Huisartsen kiezen steeds vaker voor een generiek beschikbaar triptaan. Dat blijkt uit stijgende scores op de indicator ‘Voorkeursmiddelen triptanen’ van de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2015 van IVM.

Het jaarlijkse rapport Monitor Voorschrijven Huisartsen van het IVM biedt veel cijfermatige informatie over de behandeling van bepaalde aandoeningen. Het recente rapport uit 2015 bespreekt tien van deze aandoeningen.

Deze informatie is bij uitstek interessant voor zorgverleners die betrokken zijn bij het farmacotherapieoverleg (FTO) of andere bijeenkomsten in de eerste lijn. Vanaf februari 2016 publiceren wij elke maand de opvallendste uitkomsten van één van de aandoeningen, te beginnen met de cijfers over de behandeling van migraine.

Migraine
Huisartsen kiezen steeds vaker voor een generiek beschikbaar triptaan. Dat blijkt uit stijgende scores op de indicator ‘Voorkeursmiddelen triptanen’ van de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2015 van Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

De NHG-Standaard Hoofdpijn (2014) adviseert bij nieuwe patiënten te kiezen voor een generiek beschikbaar triptaan, omdat niet op voorhand te voorspellen is op welk triptaan de patiënt het beste zal reageren. In 2014 schreven huisartsen aan 77% van de nieuwe gebruikers van triptanen een generiek middel voor, een stijging van 26% ten opzichte van 2013. Het patentverloop van rizatriptan begin 2014 heeft hier zeker aan bijgedragen. Het vaker voorschrijven van generieke triptanen leidt tot een flinke kostenbesparing. Een generiek middel kost € 0,13 tot € 0,21 per stuk, een specialité is 15 tot 25 maal zo duur met prijzen tussen de € 3,18 en € 5,05.

In de bijlage vindt u een kaart (Triptaan 2014) hoe vaak huisartsen in uw regio kozen voor een generiek triptaan bij nieuwe gebruikers.

Wilt u de behandeling van migraine bespreken in bijvoorbeeld een FTO? Download dan de FTO-materialen op onze website. U kunt hierbij ook de scores uit de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen gebruiken. Huisartsen en apothekers kunnen deze inzien via mvh.zorgprisma.nl.
Bijlage
Triptaan 2014.jpg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen