Symposium rond onderzoek naar psychische klachten binnen de huisartsenpraktijk

Array

Symposium rond onderzoek naar psychische klachten binnen de huisartsenpraktijk
Wat kan een patiënt met psychische problemen verwachten van de huisartsenpraktijk? Welke interventie kan de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) het beste inzetten voor patiënten met milde psychische problematiek?

Welke rol kan online behandeling spelen binnen de huisartsenpraktijk? Op het symposium Primary Care Mental Health, op 12 mei in Amsterdam, komen onderzoekers, huisartsen en praktijkondersteuners GGZ uit onder andere Engeland en Nederland bijeen om over deze onderwerpen te praten.

Organisatie GGZ
Sinds 2014 is de organisatie van de GGZ veranderd. Alleen patiënten met een DSM-diagnose kunnen nog worden doorverwezen. Patiënten met lichtere klachten dienen te worden behandeld in de huisartsenpraktijk. De huisarts krijgt daarvoor ondersteuning van een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Op basis van data van NIVEL Zorgregistraties blijkt dat in 2014 ongeveer één op de zes van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezoeken, terecht komt bij een praktijkondersteuner GGZ. In 2010 was dit één op de dertig.

Rol huisartsenprakrijk
De zorg voor psychische patiënten in de huisartsenpraktijk is nog volop in ontwikkeling. Zo lopen er verschillende onderzoeken naar de inzet van online behandeling door de POH-GGZ, in zowel Engeland als Nederland. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de kosteneffectiviteit van het nieuwe stelsel.

Symposium
De afdeling klinische psychologie van de VU organiseert in samenwerking met NIVEL en Prezens van GGZinGeest op 12 mei in Amsterdam een symposium rondom onderzoek naar psychische gezondheid in de huisartsenpraktijk. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: eMental Health binnen de huisartsenpraktijk, collaborative care in de huisartsenpraktijk en de kosteneffectiviteit van de basis-GGZ.

Aanmelden
Aanmelding voor het symposium Primary Care Mental Health is gratis en kan via www.pcmh2016.org.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen