Minister Schippers investeert 12 miljoen in genderspecifieke gezondheidszorg

  • Doorbraak naar meer kennis over vrouwenlichaam
  • WOMEN Inc. luidt noodklok over kwaliteit zorg voor vrouwen en start  landelijk actiejaar

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dit werd zaterdag bekend gemaakt door Directeur-Generaal Volksgezondheid Angelique Berg op de bijeenkomst van WOMEN Inc. over genderspecifieke gezondheidszorg in Oegstgeest. Hare majesteit Koningin Máxima, minister Jet Bussemaker (OCW) en 350 professionals uit de gezondheidszorg waren hierbij aanwezig.

Het geld wordt geïnvesteerd in een meerjarig Nationaal Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Schippers: ”We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig. We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel. Door onderzoek te doen naar specifieke oorzaken, en symptomen bij vrouwen en hoe je vrouwen het beste kunt behandelen, kunnen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen aanzienlijk verbeteren.”

Doorbraak in meer kennis naar vrouwenlichaam
Directeur Jannet Vaessen van WOMEN Inc. reageert: “Wij zijn heel trots en verheugd over het goede nieuws van minister Schippers over deze investering in een Nationaal Meerjarig Kennisprogramma Gender en Gezondheid. We zien het als een erkenning van de jarenlange inzet van de Alliantie Gender & Gezondheid. Dit nieuws is een mooie kick-off van het landelijke actiejaar dat WOMEN Inc., initiatiefnemer van de Alliantie, vandaag uitroept om meer doorbraken te realiseren en te zorgen dat kennis ook doordringt in de dagelijkse praktijk. Dit is een enorme impuls voor kwaliteitszorg voor vrouwen en een belangrijke stap naar gezondheidszorg op maat voor iedereen. Onwetendheid over het vrouwenlichaam bedreigt vrouwenlevens en wij zijn trots dat we minister Schippers hebben kunnen overtuigen dat dit  niet langer acceptabel is.”

Actiejaar
Het actiejaar gaat vandaag van start in aanwezigheid van het hele veld van de gezondheidszorg en de zes sleutelpersonen die het mandaat hebben dit in alle disciplines van de gezondheidszorg te veranderen.

WOMEN Inc. heeft DirectResearch een representatieve peiling laten uitvoeren onder 300 artsen. Negen op de tien artsen vindt het belangrijk dat er in de dagelijkse praktijk meer aandacht komt voor verschillen tussen mannen en vrouwen.

Door meer kennis te krijgen over de verschillen tussen mannen en vrouwen in gezondheid kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen worden afgestemd.

Verschillen

  • Symptomen bij vrouwen worden in artsenrichtlijnen vaak als ‘a-typisch’ omschreven.
  • Vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen.
  • Vrouwen lopen 50 tot 70% meer kans opgenomen te worden in het ziekenhuis als gevolg van een bijwerking van medicatie.
  • Bij 8 van de 10 medicijnen die in de VS vanwege gezondheidsrisico’s van de markt worden gehaald waren bijwerkingen bij vrouwen de oorzaak.
  • Een hartinfarct wordt bij vrouwen vaak niet herkend.
  • De totale zorgkosten voor vrouwen liggen hoger dan voor mannen.

Bron: VWS/Kennisagenda juni 2015 en Medisch Contact februari 2016.