Tweede Kamer wil dat Van Rijn op zoek gaat naar andere uitvoerder pgb’s

De meeste leden van de Tweede Kamer willen dat staatssecretaris Van Rijn de uitvoering van de pgb’s weghaalt bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)en op zoek gaat naar een andere uitvoerder. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA willen dat Van Rijn op zoek gaat naar een andere uitvoerder.

Nadat de SVB de uitbetaling van de pgb’s had overgenomen heeft Van Rijn zich in de Kamer al verschillende keren moeten verantwoorden voor de moeilijkheden die zijn onstaan door de ingewikkelde pgb-regels en de slechte computersystemen van de SVB. Diverse partijen, zoals zorgverzekerars en cliënten zijn door deze moeilijkheden in financiële problemen geraakt. Dit resulteerde in het vertrek van de topvrouw van de SVB.

Coalitiepartij VVD denkt dat gemeenten het beste de taak van de SVB kunnen overnemen. De PvdA, vindt vooral dat hulpverleners correct en op tijd uitbetaald moeten worden.

Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb zijn ook voor een eenvoudiger systeem, maar wil dat hier niet overhaast toe wordt besloten maar weloverwogen een keuze wordt gemaakt. “De complexiteit van het pgb-systeem is onderschat. Wat we zeker niet willen is dat budgethouders opnieuw in de problemen komen. De problemen met de uitbetaling zijn nu redelijk onder controle.”

De staatssecretaris verdedigde de SVB in september nog als uitvoerder. Behalve de pgb’s regelt de SVB ook de uitbetalingen van de AOW en de kinderbijslag.

Bron: NOS