Grote verschillen ontdekt tussen borstkanker bij mannen en vrouwen #EBCC10

Array

#EBCC10 Mannen in nadeel door gebrek aan onderzoek
Borstkanker bij mannen verschilt biologisch gezien van borstkanker bij vrouwen, maar tot dusver zijn de verschillen niet meegenomen in klinische trials. Mannelijke patienten worden vaker in een laat stadium gediagnosticeerd, wat slechtere vooruitzichten geeft. Patholoog Carolien van Deurzen (Erasmus MC) deed in het kader van een EORTC-studie (EORTC 10085/TBCRG/BIG/NABCG International Male BC Program) onderzoek  naar borstkanker bij mannen.
Het team van Van Deurzen onderzocht 1203 borstkankers van mannen. Vooral de dichtheid van lymfocyten en de ontwikkeling van het bindweefsel gaven inzicht in het verloop van de borstkanker bij mannen. Gradering en subtypering op basis van receptorexpressie daarentegen waren niet geassocieerd met prognose.

Met slechts 1% van alle borstkankergevallen en 1% van alle kankergevallen bij mannen, is mannelijke borstkanker zeldzaam. Hierdoor is er weinig bewustzijn over de ziekte onder mannen, en zelfs onder artsen. Dit leidt tot late diagnoses, wat de prognose negatief beïnvloedt.
De onderzoekers hopen snel met een klinische trial te beginnen met een middel dat de androgeen-receptor (een eiwit dat vaak voorkomt bij mannen met borstkanker) blokkeert.
Volgens Van Deurzen is dit alleen mogelijk door wereldwijde samenwerking. “Maar het is ook belangrijk dat mannen deelnemen in algemene borstkanker trials, aangezien trials die alleen op mannen zijn gericht moeilijk te organiseren zijn. In het verleden zijn mannen consequent uitgesloten van deze trials. Het is ook essentieel om onafhankelijke geldschieters te vinden voor onderzoek naar borstkanker bij mannen, maar ook dit wordt bemoeilijkt door de zeldzaamheid van de ziekte. In de tussentijd helpen onze resultaten om te focussen op verder onderzoek in dit veld.”

Abstract no. 7, “Pathologic prognostic factors of male breast cancer: results of the EORTC 10085/TBCRC/BIG/NABG International Male Breast Cancer Program”, Thursday 11.00 hrs, Best oral abstract session, Elicium

Deze studie is gefinancierd door Breast Cancer Research Foundation (BCRF) en de EBCC Council, Pink Ribbon, en de Susan G. Komen Foundation.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen