Aanwijsbare verbetering medicatieveiligheid en zelfredzaamheid cliënten

Vitras rolt medicijndispenser Philips Medido breed uit in werkgebied
Als een van de eerste zorgorganisaties in Nederland rolt Vitras de medicijndispenser Philips Medido vanaf maart breed uit in haar werkgebied in de provincie Utrecht. Tot nu toe zorgt een zorgverlener ervoor dat een cliënt op het juiste moment de juiste hoeveelheid medicatie aangereikt krijgt. Door inzet van de Philips Medido is dit nu in de meeste gevallen niet meer nodig. Dit geldt voor cliënten met alle indicaties met uitzondering van vergevorderd dementerende en terminale cliënten. De uitrol zal de komende maanden in beslag nemen. Vitras streeft daarmee onder andere naar een nog hoger niveau van medicatieveiligheid.

De Philips Medido is een slimme medicijndispenser die werkt met een uitgiftesysteem. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de cliënt de juiste medicijnen op het juiste moment ontvangt en eraan herinnerd wordt deze in te nemen. Vitras heeft de Medido ingezet in samenwerking met haar partners Philips en Focus Cura. De dispenser wordt de cliënt kosteloos aangeboden als zij een indicatie hebben.

Hogere veiligheid en kwaliteit
Vitras werkt al langere tijd met de Medido en beveelt het gebruik aan al haar cliënten aan die wijkzorg ontvangen. Met name bij ouderen komt het regelmatig voor dat zij hun medicijnen op het verkeerde moment of vergeten in te nemen. Met de Medido is dat verleden tijd.

Coördinator Farmaceutische Zorg Jacqueline van Vliet: “Door gebruik van de Medido is de therapietrouw en daarmee de medicatieveiligheid op een nog hoger niveau gekomen. Dit is onder andere al zichtbaar vanuit de hoge score van Vitras op de HKZ-meting (kwaliteitskeurmerk). Tevens ondersteunen we met de Medido de wens van de cliënt naar zelfredzaamheid en eigen regie. Het uitgangspunt van Vitras wijkzorg is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en hen laten doen wat ze kunnen.”

Gemakkelijk in gebruik
De dispenser is gemakkelijk te bedienen. De apotheek levert een medicijnrol met alle medicijnen die een cliënt nodig heeft, gesorteerd per innamemoment. Wekelijks plaats een zorgverlener deze in de Medido. Als het tijd is om medicijnen in te nemen, klinkt er een piepje. Met een druk op de OK- knop komen de medicijnen eruit. Het zakje met de medicijnen is dan al opengesneden door de dispenser waardoor ze er makkelijk uit te halen zijn. Als de cliënt de medicijnen er niet uitneemt, gaat er een alarm naar de zorgcentrale. Die neemt dan contact op met de cliënt en indien nodig komt er een zorgverlener langs.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen