Herbeoordeling direct werkende antivirale middelen voor hepatitis C

0
571

In de vergadering van maart 2016 de PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) is een herbeoordeling gestart van zogeheten ‘direct werkende antivirale middelen’ (Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi en Viekirax). Deze worden gebruikt voor de behandeling van chronische hepatitis C (een infectieziekte die de lever aantast en wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus). De herbeoordeling volgt op een aantal gevallen van reactivering van hepatitis B bij patiënten die met het hepatitis B- en C-virus zijn geïnfecteerd en met direct werkende antivirale middelen voor hepatitis C werden behandeld. Reactivering van hepatitis B is de terugkeer van een actieve infectie bij patiënten bij wie de hepatitis B-infectie inactief was.

Hepatitis C geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Mensen kunnen ongemerkt besmet zijn en pas na jaren klachten krijgen. Het hepatitis C virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed