Zorg voor ouderen, voorkom onnodige achteruitgang

Array

Zorg voor ouderen, voorkom onnodige achteruitgang
Ouderen hebben vaak meer dan één specialist, bijvoorbeeld een cardioloog, een longarts en een orthopeed. Iedere specialist doet zijn werk op zijn of haar gebied zo goed mogelijk. Maar wat betekent deze specialistische zorg voor de algehele kwaliteit van leven van de oudere? En is behandeling A altijd de beste keuze, of moet je soms gaan voor B of helemaal niet behandelen? En waarom is begeleiding naar huis zo belangrijk? Specialisten uit het team Ouderengeneeskunde vertellen hier graag meer over tijdens de Publieksacademie op woensdag 30 maart a.s.

De lezing begint om 19.30 in de Ontmoetingsruimte in Isala Diaconessenhuis in Meppel. De lezing is geschikt voor iedereen en is gratis toegankelijk. Kaarten voor de avond zijn te bestellen via www.isala-diaconessenhuis.nl/publieksacademie.

Sprekers
Sprekers tijdens de avond zijn Hilde Royen (internist-ouderengeneeskunde), Roelof Moes (huisarts), Hilga van Meerwijk (specialist ouderengeneeskunde bij VV&T Noorderboog), Robert Nijveldt (chirurg) en Klaas Borst (internist). Zij hebben tijdens hun werk allemaal te maken met kwetsbare ouderen. Hoe zorgen zij samen voor de best mogelijke zorg?  Tijdens de avond gaan de sprekers in op keuzes die gemaakt worden rondom de kwaliteit van leven en het zo lang mogelijk blijven leven. Stel je vervangt een hartklep bij iemand van negentig jaar. De operatie lukt, maar de patiënt komt er verward uit en blijft dat. Wat is dan de winst en de kwaliteit van leven? Ook het voorkómen van onnodige achteruitgang bij ouderen komt aan bod. Want hoe voorkom je spierverlies bij ouderen? Een gezonde 65-jarige verliest namelijk 15% van zijn spieren na 10 dagen bedrust. Een ziekenhuis wordt vaak gezien als een veilige haven, maar zou meer als vluchtstrook gezien moeten worden. En niet alleen de zorg voor de oudere tijdens opname is belangrijk, maar juist ook daarna. Hoe zorgt het team voor een goede begeleiding naar huis en hoe betrekken zij de mantelzorger hierbij?

Naast voorlichting en uitleg is er tijdens de Publieksacademie ruimte om vragen te stellen aan de sprekers.

Partners
Artsen en medewerkers van Isala en Isala Diaconessenhuis verzorgen onder de noemer Isala Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. De lezingen vinden plaats in Schouwburg Odeon te Zwolle en Isala Diaconessenhuis in Meppel, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. Tijdens de Publieksacademies is er gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. Partners die de Isala Publieksacademie in Meppel ondersteunen zijn: Meppeler Courant en Steenwijker Courant.
Meer informatie over ouderengeneeskunde is ook te vinden op www.isala.nl/ouderengeneeskunde.

Bron: Isala

Recente artikelen