Preventie van kwetsbaarheid richten op ouderen van nu en van de toekomst

Array

Oudere mensen blijven tegenwoordig langer thuis wonen en blijven langer zelfredzaam. Preventie van kwetsbaarheid kan hier aan bijdragen. Bij preventie van kwetsbaarheid bij ouderen is het belangrijk om rekening te houden met alle verschillende soorten kwetsbaarheid: fysieke, psychische, cognitieve en sociale kwetsbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Voldoende bewegen hangt samen met alle soorten kwetsbaarheid. Extra aandacht is nodig voor de groep oudere mensen met een lage opleiding die vaker kwetsbaar is. De generatie ouderen van de toekomst is anders dan de generatie ouderen van nu. Om met die verschillen rekening te houden is een generatiebewust beleid aan te bevelen.

In dit onderzoek werd gekeken naar volwassenen van 40 tot 81 jaar: de ouderen van nu én van straks. Kwetsbaarheid bij ouderen bestaat in vier verschillende soorten: fysieke, psychische, cognitieve en sociale kwetsbaarheid. De overgrote meerderheid (81%) van de kwetsbare mensen heeft maar één soort kwetsbaarheid. Er is weinig overlap; de vier soorten identificeren dus verschillende groepen kwetsbare mensen. Voor de preventie van kwetsbaarheid zijn daarom alle soorten kwetsbaarheid relevant.

Verschillende factoren
Verschillende factoren blijken samen te hangen met kwetsbaarheid, zoals opleiding, werk, het hebben van een partner en chronische ziekten. Kwetsbaarheid komt vaker voor bij mensen met een lage opleiding. Zij vormen daarom een risicogroep. Hiervoor is extra aandacht nodig.

Leefstijl
Ook leefstijlfactoren spelen een rol bij kwetsbaarheid. Van de bestudeerde leefstijlfactoren (alcohol, roken, bewegen, voeding en slaap) blijkt dat voldoende bewegen consistent met alle soorten kwetsbaarheid samenhangt. Daarom is het de aanbeveling aan gemeenten om te overwegen beweeginterventies voor ouderen standaard aan het gemeentelijk aanbod van interventies toe te voegen.

Generatieverschillen
Generatieverschillen leiden mogelijk ertoe dat toekomstige ouderen minder (of anders) kwetsbaar zijn. Zo roken de ouderen van straks minder dan de ouderen van nu, maar bewegen ze minder. Om te anticiperen op de (mogelijk grote) verschillen tussen de generatie ouderen van nu en de ouderen van de toekomst is generatiebewust beleid aan te bevelen.

Factsheet
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De resultaten staan beschreven in de RIVM-factsheet ‘Ouderen van nu en straks: zijn er verschillen in kwetsbaarheid?’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen