Nederlanders hebben geen idee hoeveel suiker ze eten

0
755

Uit onderzoek van de Foodsisters blijkt dat 83% van de Nederlanders geen idee heeft van de hoeveelheid suiker die zij dagelijks eten. Een zorgelijke situatie vinden de Foodsisters, aangezien ons land wat betreft suikerconsumptie op nummer drie van de wereldwijde ranglijst staat.

De missie van de Foodsisters komt dus op het goede moment. De zussen willen Nederland een stukje gezonder maken en het reduceren van de suikerinname is daar een eenvoudige oplossing voor.  Hun gelijknamige kookboek met suikervrije recepten is deze maand uitgekomen en staat op nummer  één van de best verkochte kookboeken van Nederland.

De Foodsisters willen laten zien dat minder suiker eten heel makkelijk, lekker én gezond kan zijn.

Foodsisters: “Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun hoge suiker inname. Ons onderzoek toont aan dat het merendeel van de mensen geen idee hebben van hoeveel suiker ze per dag innemen. De hoeveelheid suiker wordt zwaar onderschat. Het zou goed zijn als mensen eens de tijd nemen om bewust naar hun suikerinname te kijken. Veel mensen trekken zich niet veel aan van de berichtgeving over de grote hoeveelheid suiker in onze voeding en denken dat alleen dikke mensen teveel suiker eten. Ze realiseren zich echter niet dat teveel suiker bij hen ook de veroorzaker kan zijn van klachten als vermoeidheid en energiegebrek.

De grootste leveranciers voor suiker in onze voeding zijn gezoete zuivelproducten, voorverpakte tussendoortjes en fris- en fruitdranken. Wanneer we vertellen dat een pakje vruchtensap qua suiker bijna gelijk staat aan een glas cola en een ‘puur natuur’ mueslireep 4 suikerklontjes bevat, dan staan ze versteld”

Onderzoek onder 1225 respondenten toont aan dat 82% inschat minder dan 15 suikerklontjes te eten. De werkelijke suikerinname is echter zo’n 26 suikerklontjes per dag.

Het gevolg van de huidige manier van eten is niet gering. Als er niks veranderd hebben in 2025 namelijk ruim 1,3 miljoen Nederlanders suikerziekte. Ter vergelijking: dat is net zoveel als het aantal inwoners van de provincie Limburg.

Bronnen
(1) Foodsisters 2016, n= 1225
(2) Bron Euromonitor

(3) Bestseller 60
(4) Cijfers diabetes

Over de Foodsisters:
Janneke en Amande Koeman, zijn twee zussen met een passie voor gezonde voeding. Hun missie is: een gezond eten en een gezond gewicht voor iedereen haalbaar maken, ook als je een drukke baan of een gezin hebt.

Dat pondje extra komt niet altijd doordat je te veel eet, maar door het kiezen van de verkeerde voedingsmiddelen. Suiker bijvoorbeeld, dat zit stiekem overal in. Het is dus best nog lastig om een gezonde, smakelijke en simpele maaltijd op tafel te zetten. De zussen hebben een kookboek geschreven en er verschijnt regelmatig een weekmenu van de Foodsisters in het grootste vrouwenblad van Nederland de Libelle.

‘Ben jij een onverbeterlijke zoetekauw? Met de Foodsisters ben je daar zo vanaf.’

Vorig artikelFunatic en NEXUS Nederland gaan strategische samenwerking aan
Volgend artikelfoodwatch!: Stop junkfood met vitamineclaims
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.