Innovatie bij Borstkliniek: tumoren markeren met jodiumzaadje

Array

De Borstkliniek in Franciscus Gasthuis is gestart met het opsporen van niet of slecht voelbare tumoren met behulp van een radioactief jodiumzaadje. De nieuwe behandelmethode wordt in de loop van 2016 overgenomen in Franciscus Vlietland.

Tijdens een operatie zijn er verschillende mogelijkheden om erachter te komen waar een tumor precies zit, zodat de chirurg tijdens de operatie de tumor kan terugvinden en verwijderen. Eén van deze manieren is om de tumor te markeren met een klein radioactief zaadje: een jodiumzaadje.

Patiëntvriendelijk
Het jodiumzaadje geeft een zeer lage stralingsdosis af, die niet schadelijk is voor de gezondheid en de omgeving. Het jodiumzaadje kan al voor de dag van de operatie worden geplaatst. Bij een borstsparende operatie kan de chirurg, met behulp van een speciaal apparaat dat het jodiumzaadje zichtbaar maakt, heel gericht het zaadje, en dus ook de tumor, opsporen en verwijderen.

Borstsparend opereren
‘Door gebruik van het jodiumzaadje kunnen wij bij een borstsparende operatie nu nog gerichter opereren, dit is ook comfortabeler voor onze patiënten’, aldus Wietske Vrijland, chirurg bij de Borstkliniek. Doordat de chirurg preciezer kan opereren, wordt minder gezond weefsel verwijderd. Hierdoor ontstaat een beter cosmetisch resultaat en wordt de kans op een tweede operatie kleiner.

Topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)
Als topklinisch opleidingsziekenhuis heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland veel aandacht voor opleiding, bijscholing, (wetenschappelijk) onderzoek en innovatie. Het levert een belangrijke bijdrage aan zorgverbetering en kennisvergroting van medisch specialisten, verpleegkundigen en andere medewerkers in het topklinische ziekenhuis (STZ). Daarnaast dragen innovaties bij aan de efficiëntie van hooggespecialiseerde zorg. Voor meer informatie zie www.sfg.nl/topklinisch.

Fotobijschrift: chirurgen bekwamen zich in het verwijderen van tumorweefsel, met hierin het jodiumzaadje, op een nepborst.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen